c S
Pergam obeležil 150-letnico delavskega organiziranja v Sloveniji 20.09.2019 13:39 Bled, 20. septembra (STA) - Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam je na današnji generalni skupščini na Bledu obeležila 150. obletnico ustanovitve prve delavske organizacije v Sloveniji, iz katere je pred skoraj 30 leti izšel tudi Pergam. Premier Marjan Šarec je ob tej priložnosti kot častni govorec izpostavil pomen socialnega dialoga in iskanja skupnih rešitev.

"Čeprav smo si v ekonomsko socialnem svetu včasih s svojimi stališči delojemalci, delodajalci in vlada vsaksebi, ne smemo nikoli dopustiti, da bi pomanjkanje dialoga privedlo do konca socialnega dialoga," je dejal predsednik vlade.

"Tudi danes so še vedno nekateri, ki menijo, da je socialni dialog odveč in da lahko stvari rešujemo drugače. Ampak ta vlada ne bo tista, ki bo ukinila socialni dialog," je zagotovil Šarec in dodal, da socialni dialog terja odgovornost in predvsem spoštovanje drug do drugega. Ocenil je, da se Pergam omenjenih načel drži in s tem zagotavlja, da je svet lepši.

"Ko vsak uveljavlja svojo voljo, ni uspeha. Včasih je treba stopiti korak nazaj, zato da lahko potem stopiš celo dva koraka naprej," je dejal Šarec in opozoril, da prihajajo zahtevni izzivi in vprašanja, ko bo socialni dialog zelo pomemben.

"Ko bo težko, se spomnimo, da smo partnerji in da življenje v demokraciji terja napor in iskanje skupnih rešitev," je pozval in dodal, da se kot premier ne bo postavljal ne na stran delodajalcev ne na stran delojemalcev, ampak na stran državljanov.

"Rešitve je treba iskati v socialnem dialogu, ki preprečuje konflikte," je poudaril tudi predsednik Pergama Jakob Počivavšek in pojasnil, da si morajo tako sindikati kot delodajalci in vlada prizadevati za ohranjanje in razvoj socialnega dialoga. "To je naša skupna odgovornost in socialni dialog lahko deluje le, če si zanj prizadevamo vsi," je izpostavil.

Pojasnil je, da Pergam sledi vrednotam in izročilu svojega predhodnika Izobraževalnega društva za tiskarje v Ljubljani, ki je bilo ustanovljeno leta 1868. To je bila prva delavska organizacija na slovenskih tleh in ena prvih tudi v Evropi. Lansko 150-letnico pa obeležujejo letos, saj je skupščina le na vsaka štiri leta.

Kot je spomnil Počivavšek, se je od začetkov delavskega organiziranja mnogo spremenilo - divjale so vojne, spreminjale so se države in politični sistem, a delavsko gibanje tiskarjev je vseskozi ostalo živo. Po osamosvojitvi je bilo ključno tudi pri ustanovitvi konfederacije Pergam, ki združuje vrsto reprezentativnih sindikatov dejavnosti in sindikatov poklicev tako v javnem kot v zasebnem sektorju.

Vsebinski poudarki ostajajo nespremenjeni tudi danes. Med njimi je dvig izobrazbe članov in opolnomočenje delavcev, pri čemer je tudi danes tako, da so sindikati najuspešnejši tam, kjer je članstvo številno in delavstvo enotno. Eno od težišč delovanja je tudi solidarnost in širša družbena odgovornost.

Na generalni skupščini, na kateri bo Pergam popoldan sprejel poročilo o delovanju v preteklem mandatu in program dela za prihodnji mandat ter razglasil rezultate volitev za predsednika, je zbrane v dopoldanskem slavnostnem delu, na katerem so se zbrali predstavniki različnih sindikalnih in delodajalskih organizacij, nagovoril tudi generalni sekretar Evropskih sindikatov Industriall Luc Triangle.

Pozval je k močni Evropi, ki se mora bolj osredotočiti na svoje državljane in delavce, na delovna mesta in na socialni napredek. Danes smo namreč priča ekonomsko in socialno razdeljeni Evropi, kar vodi tudi v številne notranje migracije. Izziv Evrope bo zato v prihodnjih letih, da bo ljudi postavila v ospredje in jim v vseh državah zagotovila razvoj in socialni napredek.