c S
Za dobro pripravljena podjetja kriza po mnenju panelistov le še ena priložnost 20.09.2019 13:38 Brdo pri Kranju, 20. septembra (STA) - Gospodarska kriza, ki bi lahko sledila trenutnemu gospodarskemu ohlajanju, prinaša tudi priložnosti, so ocenili sodelujoči na okrogli mizi na Konferenci slovenskih izvoznikov. Obdobje ugodnih gospodarskih razmer je ponudilo številne priložnosti za dobro pripravo podjetij. Tistim, ki so jih izkoristila, se krize ni treba bati, so dodali.

"Na naši razvojni poti smo najbolj rasli in največ investirali prav v času krize. Lahko rečem, da smo krizo obrnili v naš prid," je dejal ustanovitelj podjetja Incom Andrej Slokar. V krizi je po njegovih besedah namreč denar cenejši, pridobivanje dobrih kadrov lažje, konkurenčni trg pa se "očisti". "Treba pa je vztrajno iskati priložnosti in znati zaznavati nevarnosti," je dodal na dogodku na Brdu pri Kranju.

Tudi direktor in solastnik družbe Seven Refractories Erik Zobec je ocenil, da je mogoče v vsaki krizi najti nekaj dobrega. V času krize podjetja iščejo alternative, zato so takrat novim dobaviteljev vrata odprta širše kot sicer, je dejal. "S fleksibilnostjo in visoko kakovostjo je mogoče najti izhod iz vsake krize," je prepričan.

Za trge, kot je nepremičninski, bi bila kriza morda celo edina rešitev, saj bo rast cen sicer očitno prehitra, je ocenil izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj v družbi BTC. Za soočanje s krizo so po njegovih besedah ključni tudi dobri odnosi s strateškimi partnerji. "Čas za njihovo vzpostavitev in ohranjanje pa je pred krizo," je poudaril. V BTC znakov krize sicer ne opažajo, se pa nanjo že sicer ves čas po malem pripravljajo, je dodal.

Tudi Kolektor Etra krize po besedah direktorja za komercialo in prokurista Petra Novaka še ne čuti. "Ne zatiskamo pa si oči, da krize ne bomo občutili tudi mi," je poudaril in dodal, da so se iz prejšnje krize med drugim naučili paziti na obseg dolgov. Strinjal se je, da kriza prinaša možnosti preboja, ki jih v času gospodarskega razcveta ni.

Ohlajanja gospodarstva ne čutijo niti v Geneplanetu, kjer so po besedah ustanovitelja in direktorja Marka Bitenca nanj sicer pripravljeni. "Naslednje krize ne moremo preprečiti, lahko pa poskrbimo, da bomo imeli takrat, ko bo kriza nastopila, najboljši produkt," je poudaril.

Pri pripravah na krizo lahko po mnenju udeležencev okrogle mize pomaga tudi država; med drugim s poenostavitvijo administrativnega in davčnega okolja. "Vlada bi se morala zavedati, da je tu zaradi nas in ne obratno," je poudaril Novak.

Po Slokarjevem mnenju bi bilo treba spremeniti šolski sistem, da bi zagotavljal več praktičnih znanj. "Če govorimo o praktično usposobljenih kadrih, je povsem na mestu vprašanje, ali jih naš šolski sistem proizvede dovolj," je dejal.

Pomen vlaganj v kadre je izpostavil tudi Novak. "Če mi kadrovske krize še nimamo, pa to ne velja za nekatere naše dobavitelje. Eno od osmih ključnih komponent dobivamo s Hrvaške, kjer pomanjkanje tehniško izobraženih kadrov občutijo precej bolj kot mi," je dodal.

Sogovorniki so izpostavili tudi okoljski vidik poslovanja, ki po njihovem mnenju nezadržno prihaja v ospredje. "Okolju prijazna podjetja bodo vse bolj prodorna," je dejal Zobec, Novak pa je dodal, da nekatera podjetja od dobaviteljev že zahtevajo poslovanje po določenih okoljevarstvenih standardih.

Podjetje Incom je danes prejelo tudi nagrado zmagovalec slovenskega izvoza, s katero časnik Finance, ki organizira konferenco, vsako leto nagrajuje podjetja z izstopajočimi izvoznimi rezultati.