c S
Potrošniki septembra spet slabše razpoloženi 20.09.2019 11:22 Ljubljana, 20. septembra (STA) - Razpoloženje potrošnikov v Sloveniji se je septembra spet poslabšalo. Poslabšalo se je drugi mesec zapored, tokratni padec za štiri odstotne točke pa je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov potisnil na raven s konca leta 2016. Kljub poslabšanju pa je še vedno za osem odstotnih točk višje od dolgoletnega povprečja.

Razpoloženje potrošnikov je tako na ravni s konca leta 2016, potem ko je bilo v letih 2017 in 2018 najboljše v celotnem obdobju, odkar ga statistični urad spremlja.

Potrošniki so septembra bolj pesimistični o brezposelnosti, gospodarskem stanju v državi, varčevanju in finančnem stanju v gospodinjstvu, je danes sporočil statistični urad.

Kot so navedli, so se namreč poslabšale vrednosti vseh štirih kazalnikov, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov: pričakovanje glede števila brezposelnih (za šest odstotnih točk), gospodarskega stanja v državi (za pet odstotnih točk), varčevanja (za štiri odstotne točke) in finančnega stanja v gospodinjstvu (za dve odstotni točki).

Poslabšala se je tudi večina drugih kazalnikov, pri čemer so se pričakovanja poslabšala v večji meri kot mnenja o trenutnem in preteklem stanju.

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila v septembru nižja tudi v medletni primerjavi. Glede na september lani je bila vrednost kazalnika za dve odstotni točki nižja. Medtem je bila od povprečja v letu 2018 nižja za devet odstotnih točk.

Od posameznih kazalnikov se je v septembru na letni ravni poslabšalo samo pričakovanje potrošnikov glede števila brezposelnih, in to za 13 odstotnih točk. Medtem so bila pričakovanja glede gospodarskega stanja v državi enaka, izboljšala pa so se pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu in varčevanja - za eno oz. pet odstotnih točk.