c S
Cene nafte zaradi savdsko-iranskih napetosti navzgor 20.09.2019 08:52 Singapur, 20. septembra (STA) - Cene nafte so se v azijskem trgovanju danes okrepile. Razlog je zaostrovanje spora med Savdsko Arabijo in njenimi zaveznicami na eni ter Iranom na drugi strani, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Savdska Arabija je v četrtek za napade na naftno infrastrukturo obtožila Iran, ZDA pa so sporočile, da je šlo za vojno dejanje.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo in savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman sta se že v sredo strinjala, da mora Iran odgovarjati zaradi "agresivnega, brezobzirnega in ogrožajočega ravnanja". Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif pa je posvaril pred napadom ZDA ali Savdske Arabije na Iran, saj bi to peljalo v "vseobsegajočo vojno".

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom oktobra je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 58,68 dolarja, kar je 55 centov več kot v četrtek. Severnomorska nafta brent z novembrskim dobavnim rokom se je podražila za 38 centov na 64,78 dolarja za sod.