c S
Vlada potrdila predlog proračuna, najvišjega doslej 19.09.2019 16:00 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Proračunski uporabniki so našli za skupaj 100 milijonov evrov prihrankov, kot jim je prejšnji teden naložil finančni minister Andrej Bertoncelj. Vlada je namreč danes potrdila predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. "Oba sta razvojno in socialno naravnana ter skladna z domačim fiskalnim pravilom," je dejal Bertoncelj.

Ker je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj prejšnji teden znižal napoved rasti s 3,4 na 2,8 odstotka v letu 2019 ter s 3,1 na tri odstotke v letu 2020, je sklenila vlada znižati proračunske odhodke v prihodnjem letu za skupaj 100 milijonov evrov. Zgornja meja skupnih dovoljenih odhodkov proračuna je tako za leto 2020 postavljena pri 10,350 milijarde evrov.

Čeprav se je znižala z 10,450 milijarde evrov, kar je 290 milijonov evrov več kot letos, je to največ doslej. Proračunski porabniki so morali svoje proračunske apetite oklesti za po približno odstotek, kar so, kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal predsednik vlade Marjan Šarec, tudi storili.

"To je najpomembnejši dokument, ki ga vlada sedaj pošilja v DZ. V obeh proračunih smo zasledovali cilj, da sta socialno in razvojno naravnana," je izpostavil. Dogajanje bo odvisno od gospodarske rasti. Kot je dejal, "zaenkrat kaže na dvakrat višjo rast, kot je povprečje območja evra, a ne gre si zatiskati oči, da prihaja do določenega ohlajanja; ne govorimo o krizi, a treba je biti pozoren".

Socialno in razvojno naravnanost obeh proračunov je izpostavil tudi Bertoncelj. "Veseli me, da imamo proračuna na ravni vlade pod streho. Sta dobra, nista idealna, smo pa sestavili optimalen proračun v danih razmerah," je ocenil.

Letos so tako po njegovih besedah "začeli s preventivnimi ukrepi za zmanjševanje potratnosti javne uprave". "Za leto 2020 pa smo se soglasno dogovorili, da znižamo porabo za 100 milijonov evrov oz. po en odstotek na 14 ministrstvih," je dodal.

K proračunoma je vlada sprejela tudi predlog zakona o izvrševanju proračuna, ki je po besedah ministra "tehnični izvedbeni dokument", ter spremljajoče dokumente, ki jih sedaj pošilja v DZ. Vlada bo do sredine oktobra pripravila osnutek proračunskega načrta in ga posredovala Evropski komisiji. Vse potrebne dokumente pa bo ministrstvo posredovalo v oceno tudi fiskalnemu svetu, je dejal minister.

Šarec je medtem še povedal, da se glede morebitne vezave zaupnice na sprejem proračunov v DZ še ni odločil. "O zaupnici se še nisem odločil, imamo še nekaj časa. Ko bo zadeva v DZ, se bomo odločali glede na dano situacijo," je dejal.