c S
Gorenjski župani zagovarjajo pokrajine, a imajo pomisleke glede oblike 19.09.2019 15:43 Kranj, 19. septembra (STA) - Gorenjski župani so se danes zbrali na predstavitvi novega predloga pokrajin, ki jo je v Kranju pripravila Skupnost občin Slovenije. Predstavitev je bila sicer zaprta za javnost, župani pa so ob njenem robu povedali, da pokrajine vsekakor podpirajo. Imajo pa pomisleke glede teritorija gorenjske pokrajine.

Uvodoma je projektna skupina za pripravo pokrajinske zakonodaje, ki jo vodi Boštjan Brezovnik z mariborske pravne fakultete, predstavila osnutek nove pokrajinske zakonodaje. Ta predvideva veliko gorenjsko pokrajino, katere sedež bi bil Kranj, medtem ko bi bil sedež njenega pokrajinskega sveta v Domžalah in sedež sveta občin na Vrhniki.

Kot je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, ki je sicer zagovornik pokrajin, je Gorenjska relativno čista pokrajina, zato se mu zdi nekako nenaravna priključitev Logatca in Vrhnike. "Mislim, da bo tu še kar precej razprav in da to še ni končna rešitev, saj je tudi na državni ravni kar nekaj odpora," je dejal Rakovec.

Meni, da bi do pokrajin lahko prišli postopoma. Denimo tako, kot so se na kranjski občini lotili oblikovanja skupne občinske uprave. Mesečno se srečujejo z župani Škofje Loke, Naklega, Preddvora, Jezerskega, Šenčurja, Cerkelj in Medvod ter delajo na združevanju nekaterih funkcij. Kot je ocenil Rakovec, je to že manjši zametek gorenjske regije.

Poudaril je, da bo pri pokrajinah veliko odvisno od tega, katere naloge se bodo prenesle nanje. Prepričan pa je, da bi z njimi lahko zagotovili enakomeren razvoj regij. Gorenjska bi po njegovem mnenju tako denimo lahko še več naredila na razvoju turizma in industrije, pa tudi na nekaterih drugih področjih.

Da vsekakor manjka vez med državo in lokalno skupnostjo, sta prepričana tudi žirovniški in bohinjski župan Leopold Pogačar in Jože Sodja. O tem, kaj bi za Bohinjce pomenilo, če bi morali kakšne zadeve morda urejati v Domžalah ali na Vrhniki, ki so za Gorenjce še bolj oddaljeni od Ljubljane, pa je Sodja izpostavil, da se bo o tem treba natančno pogovoriti, saj bi bila lahko marsikatera stvar iz predloga sporna ali neizvedljiva.

Kar se tiče predloga teritorialnega oblikovanja pokrajin, ga Pogačar težko komentira, prepričan pa je, da mora Gorenjska paziti na to, da bo enakovredno zastopana. Težko si sicer predstavlja, da bi bila denimo tudi Vrhnika v gorenjski pokrajini. "Prepričan sem, da bo še kar nekaj Save preteklo, preden bosta politika ali država dosegli dogovor o sami velikosti in številu pokrajin," je dejal.

Tržiški župan Borut Sajovic pa meni, da bi do pokrajin lahko prišli že v enem letu, "če bomo videli širši interes države in ljudi, če bomo gledali na interes razdrobljenosti in lokalne politike, pa bo tudi ta poskus žal nekje obnemogel". Sajovic je sicer vesel, da so se pokrajin vendarle znova lotili, saj se pri razvoju občin opaža prevelika razdrobljenost in bi vsaj na področjih turističnega in prostorskega razvoja potrebovali širši pogled in ukrepanje.

Tržič se kot obmejna občina velikokrat prijavlja na čezmejne projekte, pri katerih je njihov sogovornik na drugi strani pokrajina z več ljudmi in kadra, kar občino že postavlja v podrejen položaj. Sajovic je zato prepričan, da bi morali oblikovati enotno veliko Gorenjsko z najmanj 100.000 prebivalci. Kot hibo obstoječega predloga pa vidi v razdrobljenosti vzhodne Slovenije. "Ni prav, da se stroka, da bi na koncu uspela, že v prvih korakih tako uklanja lokalni politiki," je ocenil.

Prepričan je, da je v Sloveniji prostora za največ šest pokrajin. Pri teritorialni porazdelitvi pa ni tako pomembno, v katerih pokrajinah bi bile mejne občine, o tem bi morda lahko odločitev prepustili tudi samim prebivalcem. Kot je ocenil Sajovic, so to manj pomembni detajli, ki pa na žalost jemljejo pozornost vsebini, o kateri bi se morali res pogovarjati.