c S
OECD oklestila napoved svetovne gospodarske rasti za 2019 in 2020 19.09.2019 14:27 Pariz, 19. septembra (STA) - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je napoved svetovne gospodarske rasti v letošnjem letu znižala s 3,2 na 2,9 odstotka, napoved rasti za 2020 pa s 3,4 na tri odstotke. Med ključnimi dejavniki, ki zavirajo rast, tudi OECD izpostavlja trgovinske napetosti.

Ob naraščajočih trgovinskih trenjih, ki omejujejo možnosti za rast, je svetovno gospodarstvo na poti, da zabeleži najnižjo rast po globalni finančni krizi, opozarja OECD. Ob tem so izpostavili, da se negativna tveganja kopičijo. Mednarodni denarni sklad je sicer oceno svetovne gospodarske rasti v luči dolgotrajne trgovinske vojne med ZDA in Kitajske znižal že julija.

OECD je napoved rasti danes oklestil za skoraj vse države članice G20. "Naraščajoča trgovinska trenja že terjajo davek pri naložbah in zaupanju v gospodarstvo, posledice se kažejo na finančnih trgih, hkrati pa ogrožajo možnosti za nadaljnjo rast," so zapisali v OECD.

V organizaciji pričakujejo, da se bo gospodarstvo ZDA letos okrepilo za 2,4 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke manj od majske napovedi. Prav tako gre za opazen padec glede na lansko, 2,9-odstotno rast. Prihodnje leto naj bi ZDA zabeležile dvoodstotno gospodarsko rast, kar je 0,3 odstotke nižja od prvotnih pričakovanj OECD.

OECD je znižala tudi napoved rasti za Kitajsko. Ta naj bi bila letos 6,1-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj od majske napovedi OECD, prihodnje leto pa naj bi bila rast 5,7-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke nižje.

Območje z evrom naj bi se letos okrepilo za 1,1 odstotka, prihodnje leto pa za en odstotek, je še zapisala OECD, ki je v prejšnji oceni napovedala, da se bo gospodarska rast v območju z evrom okrepila.

V luči negotovosti okoli brexita je OECD znižala tudi napoved gospodarske rasti za Veliko Britanijo. Ta naj bi bila letos enoodstotna, prihodnje leto pa 0,9-odstotna. Lani je bila rast na Otoku 1,4-odstotna. Ob tem so v OECD izpostavili, da bi brexit brez dogovora potencialno lahko Veliko Britanijo prihodnje leto pahnil v recesijo, prav tako bi se takšen scenarij opazno odrazil na evropski gospodarski rasti.