c S
Ministrstva našla za 100 milijonov evrov rezerv 19.09.2019 13:36 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Vlada danes obravnava predlog proračuna za prihodnje dve leti. Kot je povedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, so ministrstva za leto 2020 našla za 100 milijonov evrov, kot jim je naložilo finančno ministrstvo. "Kje znotraj ministrstva so jih našla, pa je odvisno od njihovih prioritet," je dodal.

Golubović je po srečanju koalicije pred sejo vlade povedal še, da vlada danes obravnava tudi predlog zakona o izvrševanju proračuna, ki med drugim določa povprečnine in upokojenski dodatek.

Določene stvari s pristojnosti ministrstva za delo, družino in socialne zadeve bo sicer po njegovih besedah urejal poseben oz. interventni zakon, ki pa naj bi ga vlada obravnavala prihodnji teden. "Predlog se bo še usklajeval znotraj koalicije, pričakujem, da bo prihodnji teden na vladi," je dejal in dodal, da bo regres za upokojence višji kot letos, kolikšen bo, je še stvar dogovora.

Predloga davčnega prestrukturiranja vlada danes po njegovih besedah še ne bo obravnavala. "Dogovor je bil, da gresta t.i. mini davčna in pokojninska reforma na vlado malce kasneje, gremo korak po koraku," je opisal.

Glede pogojevanja Levice, da se predlog zakona o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja k obveznemu pripravi do 25. septembra, je Golubović dejal, da "ga ne razume". Dogovor je, da bi bile spremembe uveljavljene s 1. januarjem 2021, zato ni potrebe za hitenje.

"Finančna konstrukcija ni zaprta in ni usklajena. Za pol milijarde evrov je ne moremo zapreti v 20 dneh, kot je to pogojevala Levica. Dobro je, da iščemo vire, vzemimo si več časa, saj ga imamo," je povedal in dodal, da ga normativni del ne skrbi, skrbi pa ga model zagotavljanja sredstev.

Levica je namreč predlagala, da bi finančno vrzel, ki bi nastala s prenosom zavarovanja, nadomestili z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. Po sredinem usklajevanju so iz te stranke sporočili, da so zaprli vse člene zakona in torej uskladili način prenosa dopolnilnega zavarovanja v obvezno.

Golubović pa je danes na vprašanje, ali se torej strinjajo s tem, da se to uredi z zvišanjem prispevnih stopenj, pojasnil, da se strinjajo samo s prenosom zavarovanja.

Levica tudi pričakuje vložitev zakona še ta mesec, s tem pa pogojuje podporo proračunu. "Nobeno izsiljevanje ni dobro, če želiš rešiti problem. Morda se zdi zadeva dobra na kratek rok, na dolgi rok pa se lahko izkaže kot zelo ponesrečena," je posvaril Golubović. Zagotovil je, da bodo poskušali narediti vse za to, da se uskladijo, je pa malo možnosti, da v tem času naredijo finančno konstrukcijo, ki ne bo ogrozila stabilnosti javnih financ in javnozdravstvenega sistema.

Na vprašanje, ali se zavzema za to, da bi prenos dopolnilnega zavarovanja uredili skupaj z zakonom o dolgotrajni oskrbi in davčnimi spremembami, pa je vodja poslancev LMŠ odgovoril, da bi v ta paket vključil še pokojninsko reformo. Glede dolgotrajne oskrbe pa, kot je dodal, težko oceni, kje se zadeva nahaja. Vsekakor pa je to pomemben zakon, ki bo zahteval finančni vir.

Tudi minister za zdravje Aleš Šabeder je danes pred sejo vlade dejal, da težko napove, kako bodo zbrali potreben denar ob prenosu zdravstvenega zavarovanja, na sredinem usklajevanju z Levico pa zaradi službenih obveznosti ni bil prisoten in ne pozna dogovora. V petek se bodo usklajevali glede finančnih virov.

Na novinarsko vprašanje, kje bodo s proračunom varčevali na zdravstvenem resorju, tudi v luči teh zahtev Levice, pa je odgovoril: "Proračun ministrstva za zdravje bo prihodnje leto predvidoma težak 195 milijonov evrov. Kje naj vzamemo teh 150 milijonov iz ministrstva? Potem lahko zapremo štacuno in gremo domov."

Koalicija je sicer pred današnjo sejo vlade govorila zlasti o predlogu proračuna za prihodnji dve leti, že v sredo naj bi se usklajevala o zakonu o izvrševanju proračuna. Po besedah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča je glavna dilema koalicije, kje odškrniti v proračunu ob ohlajanju gospodarske rasti. Upa, da se bodo vsi toliko zbližali, da ne bo razhajanj.

"Dejstvo je, da so nekatere stranke v preteklosti dajale že dokaj nerealne obljube, ki ne upoštevajo, da lahko morda kdaj pride do zastoja v gospodarski rasti. Zdaj so pač postavljene pred to dejstvo," je dejal Zorčič, a ni želel povedati, katere stranke ima v mislih.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa je povedal, da je bilo danes med koalicijskimi partnerji ključno vprašanje glede izplačila regresa za upokojence. Dogovorili so se, da bi regres izplačali v treh razredih, a s poudarkom, da nihče od upokojencev ne sme dobiti manj kot lani. Koliko natančno bodo prihodnje leto namenili izplačilu regresa, še ni povsem jasno, so pa po njegovih navedbah govorili o približno 145 milijonih evrov.

Uskladitev pokojnin naj bi bila po Jurševih navedbah vezana na gospodarsko rast. Je pa ob tem zagotovil, da prihranek, ki ga mora resorno ministrstvo najti zaradi ohlajanja gospodarstva, ne bo vplival na izplačilo pokojnin in regresa upokojencev.