c S
Ladjedelnici 3. maj državna jamstva za posojila 19.09.2019 13:36 Zagreb, 19. septembra (STA) - Hrvaška vlada je danes reški ladjedelnici 3. maj dala jamstva za 26 milijonov evrov posojil. Ta so namenjena sklenitvi izgradnje ladje za kanadskega naročnika Algoma Central Corporation. Ladja je vredna 33,36 milijona evrov, del prihodkov od prodaje pa bodo vrnili v državni proračun.

Ladjedelnica, ki je del finančno nasedle skupine Uljanik s sedežem v Pulju, mora ladjo za kanadskega naročnika končati do septembra 2020.

Algoma je lani po izbruhu krize v Uljaniku razveljavila pogodbo s 3. majem, država pa je bila zaradi tega ob nekaj manj kot 240 milijonov kun (32,4 milijona evrov). Pred kratkim so kanadski naročniki z ladjedelnico podpisali novo pogodbo o dokončanju ladje, ki je namenjena prevozu razsutega tovora.

Hrvaški premier Andrej Plenković je po seji vlade poudaril, da se je vlada odločila dati nova jamstva reški ladjedelnici, da bi prispevala k stabilizaciji poslovanja 3. maja, a tudi zmanjšala dosedanje izgube za državni proračun, ki so bile posledica plačevanja jamstev za prejšnja posojila Uljaniku in 3. maju.

Novo jamstvo je po njegovih pojasnilih izrecno namenjeno za posojila, s katerimi bodo končali ladjo za kanadskega naročnika. Medtem mora reška ladjedelnica za nadaljevanje stabilnega poslovanja dobiti strateškega partnerja, ki ji bo omogočil prestrukturiranje in vzdržno poslovanje.

Plenković je tudi dodal, da jamstva za 3. maj ne pomenijo, da so pozabili na puljsko ladjedelnico, za katero še iščejo način, da bi jo rešili pred gašenjem. Hrvaški premier bo danes sicer obiskal Reko, mudil se bo tudi v ladjedelnici.

Omenjena ladja pa ni edina nedokončana v reški ladjedelnici. Kot je pred sejo vlade pojasnil minister za gospodarstvo Darko Horvat, sta na dokih na Reki še dve nedokončani ladji, za katere so tudi potrebna jamstva. Po njegovi oceni bo potrebnih dodatnih 560 milijonov kun (75,7 milijona evrov). Tudi v ladjedelnici v Pulju imajo eno nedokončano ladjo.