c S
Hrvaška vlada z novo finančno injekcijo za Croatia Airlines 19.09.2019 11:41 Zagreb, 19. septembra (STA) - Hrvaška vlada je danes sklenila, da letalskemu prevozniku Croatia Airlines z novo finančno injekcijo v višini 250 milijonov kun (33,8 milijona evrov) omogoči stabilizirati poslovanje. Država bo tako iz tega naslova na račun Croatia Airlinesa letos nakazala 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov), ostalo pa prihodnje leto.

Po besedah premierja Andreja Plenkovića bo stabilizacija nacionalnega letalskega prevoznika preprečila tudi negativne vplive morebitnega stečaja družbe na hrvaško gospodarstvo, predvsem turizem.

Za Hrvaško je namreč stabilnost poslovanja letalskega prevoznika pomembna, tudi ker bo država v prvi polovici prihodnjega leta predsedovala Svetu EU.

Višino finančnega zneska so določili na podlagi analize uprave Croatia Airlines, ki jo je potrdilo tudi ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo.

Družba nujno potrebuje denar za generalni remont dveh letalskim motorjev, ki je ocenjen na 71 milijonov kun (9,6 milijona evrov), za poplačilo terjatev domačim upnikom (68 milijonov kun oz. 9,2 milijona evrov) in za plačilo kreditnih obresti (nekaj več kot 26 milijonov kun oz. 3,5 milijona evrov). Uprava pa je predvidela tudi 60 milijonov kun oz. 8,1 milijona evrov za investicije.

Kot je danes povedal minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković, je treba zagotoviti tudi določeni denar za izredna popravila letal glede na starost letalske flote družbe. Pristojna hrvaška ministrstva bodo po njegovih pojasnilih v sodelovanju z upravo Croatia Airlines do konca leta pripravila načrt prestrukturiranja družbe, ki naj bi ga začeli izvajati najpozneje do 1. junija prihodnje leto.

Hrvaška je letalskega prevoznika dokapitalizirala že leta 2012, kar pomeni, da ji do leta 2022 novo dokapitalizacijo preprečuje zakonodaja EU. Vendar sta Plenković in minister Butković ob torkovi 30. obletnici Croatia Airlines poudarila, da je država našla način, s katerim bo družbi zagotovila potreben kapital, brez da bi kršila EU zakonodajo.

Hrvaška je Croatia Airlines ustanovila avgusta 1989. Danes letalski prevoznik leti na 38 destinacij, od tega 30 mednarodnih v 24 državah. Croatia Airlines ima v floti 12 letal, in sicer štiri Airbuse A 319, dva Airbusa A 320 in šest turboprop letal Dash 8 - q 400.