c S
Evropske borze večinoma začele pozitivno 19.09.2019 10:13 Frankfurt, 19. septembra (STA) - Osrednje evropske borze so danes večinoma začele z rastjo indeksov. Tudi na stari celini odmevata sredina odločitev ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), da zniža ključno obrestno mero in zadržanost te finančne institucije glede nadaljnjih potez v smeri rahljanja denarne politike, poročajo tuje tiskovne agencije. Evro pridobiva.

Ameriški centralni bankirji so v sredo pričakovano znižali obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, za 25 bazičnih točk na raven med 1,75 in dva odstotka. Gre za drugo letošnje znižanje.

Fedova poteza je pričakovana, a ni povsem zadovoljila vlagateljev, ki so upali, da bodo dobili nedvoumne signale, da bo centralna banka z zniževanjem nadaljevala.

Predsednik Feda Jerome Powell pa je nakazal, da bo ključna obrestna mera po njihovih pričakovanjih na tej ravni ostala tekom celotnega prihodnjega leta. Kot je poudaril, so namreč obeti za ameriško gospodarstvo ugodni, tokratno znižanje ključne obrestne mere pa predstavlja le zaščito pred tveganji, ki ZDA pretijo zaradi upočasnjevanja gospodarske ravni na svetovni ravni in trgovinskih napetosti.

Medtem pa je japonska centralna banka danes objavila, da ne spreminja denarne politike, da pa bi jo lahko razrahljala na prihodnjem zasedanju.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je na ravni 3537 točk, kar je 0,26 odstotka več kot ob koncu sredinega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej napredoval za 0,15 odstotka, pariški CAC 40 pa za 0,31 odstotka. Londonski FTSE 100 je na izhodiščni ravni. Züriški SMI trenutno pridobiva 0,37 odstotka, dunajski ATX 0,57 odstotka, milanski FTSE Mib pa 0,52 odstotka.

Tečaj evra je šel doslej navzgor za 0,08 odstotka. Trenutno je tako treba na borzi v Frankfurtu za evro odšteti 1,1042 dolarja.

Večinoma v zelenem so sklenile tudi azijske borze. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,38 odstotka, šanghajski osrednji pa za 0,46 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel navzdol za 1,18 odstotka, seulski Kospi pa navzgor za 0,46 odstotka. Avstralski All Ordinaries je medtem pridobil 0,50 odstotka.