c S
Ameriška gospodarska združenja skupaj proti Trumpovi carinski politiki 19.09.2019 09:07 Washington, 19. septembra (STA) - Več kot 20 ameriških lobističnih združenj je v sredo pozvalo zvezni kongres v Washingtonu, naj omeji pooblastila predsednika ZDA Donalda Trumpa za samovoljno uvajanje carin. S tem namreč po njihovem mnenju povzroča škodo celotnemu gospodarstvu.

Koalicija pod vodstvom Nacionalnega sveta za zunanjo trgovino (NFTC), v kateri med drugimi sodelujejo tudi Nacionalna maloprodajna zveza, Združenje trgovin z živili, Združenje proizvajalcev avtomobilov in Združenje avtomobilskih prodajaln, je pismo naslovila senatnemu odboru za finance in odboru za razdeljevanje proračunskih sredstev v predstavniškem domu kongresa.

Predsednik NFTC Rufus Yerxa poudarja, da ima kongres pooblastila za regulacijo trgovine in mora zagotoviti, da se carine uporabljajo le v izjemnih primerih. ZDA se menda vse od 30. let prejšnjega stoletja niso tako zelo zanašale na carine za izbiranje zmagovalcev na trgu in zanemarjanje posledic za druge industrije ter gospodarstvo v celoti.

"Povsem jasno je, da so imeli številni carinski ukrepi vlade v zadnjih dveh letih bistven vpliv na rast domačih cen in so povzročili povračilne ukrepe za ameriški izvoz," so zapisali lobisti.

Trump in člani njegove vlade v nasprotju z dokazi in dejstvi trdijo, da višje carine plačuje tujina oz. v primeru Kitajske Kitajska, čeprav posledice nosijo ameriški kmetje, prodajalci, proizvajalci in na koncu potrošniki.

Kongres ima sicer v obravnavi nekaj zakonskih predlogov za brzdanje "moža carin", kot sam sebi pravi Trump, vendar za zdaj še niso prišli do soglasja.