c S
Cene nafte rahlo navzgor, razmere na trgu stabilne 19.09.2019 08:37 Singapur, 19. septembra (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko zvišale. Razmere na naftnem trgu so se po sobotnih napadih na največjo rafinerijo nafte v Savdski Arabiji umirile. Potem ko so cene nafte v ponedeljek pridobile skoraj petino vrednosti, v torek pa močno izgubile, so se gibanja umirila, a so cene še vedno višje od ravni pred sobotnim dogodkom.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v oktobru je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 58,28 dolarja, kar je 17 centov več kot ob koncu sredinega trgovanja. Za 12 centov so se podražile tudi novembrske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 63,72 dolarja.

Savdska Arabija in Mednarodna agencija za energijo (IEA) sta pomirili vlagatelje, danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Savdska naftna družba Saudi Aramco je sporočila, da je bila proizvodnja nafte v napadenem obratu obnovljena že v 40 odstotkih. Popolna zmogljivost naj bi bila ponovno vzpostavljena do konca septembra.

Medtem je IEA izpostavila, da imajo njene države članice ogromne zaloge surove nafte. Ocenjene so na 1,55 milijarde sodov. To pomeni, da je globalni trg še vedno dobro oskrbljen.