c S
Zaradi podcenjenih storitev in programov UKC Ljubljana do osem milijonov evrov minusa letno 19.09.2019 07:23 Ljubljana, 18. septembra (STA) - UKC Ljubljana pridela od sedem do osem milijonov evrov minusa letno na račun podcenjenih programov in storitev. Kot je v današnji izjavi medijem pojasnil generalni direktor zavoda Janez Poklukar, so ZZZS zaprosili za širitve nekaterih programov, dvig cene oz. v enem primeru za spremembo določil splošnega dogovora. Odločitev še čakajo.

Metode, za katere v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana nimajo zagotovljenega ustreznega vira financiranja, so novejša metoda zamenjave aortne zaklopke brez reza v prsni koš, preiskava s področja Parkinsonove bolezni DATscan, pa tudi radiofrekvenčne ablacije pri bolnikih z aritmijo srca, zunajtelesna mehanska podpora cirkulacij in/ali ventilaciji pri odraslih in otrocih ter robotske operacije. Kot je danes pojasnil Poklukar, pri teh posegih in diagnostikah pridelajo tudi po 5000 evrov minusa na poseg, pri zunajtelesni podpori celo do 50.000 evrov na bolnika.

Birokratski zapis v splošnem dogovoru, ki vsebuje besedo "prostata", je kriv, da lahko robota uporabljajo zgolj za operacije prostate, ne pa za številne druge vrste operacij. Če jih, zanje ne dobijo plačila. Poklukar je pojasnil, da so Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) že prosili, da odpravi to birokratsko oviro in jim omogoči izvajanje storitev, ki jih s svojimi kadri in opremo lahko. "Tako bi se skrajšale čakalne dobe, pripomogli bi tudi k boljšemu zdravju Slovencev in nenazadnje k boljšemu poslovnemu rezultatu zavoda," je povedal Poklukar.

Perkutanih menjav oaortne zaklopke bi v UKC Ljubljana lahko opravili več, kot imajo odobrenega programa. Kot je pojasnil Poklukar, imajo tako kadre in opremo, v čakalni vrsti za ta poseg je bolnikov "že za polovico čakalne liste za prihodnje leto", dodeljen program za letos pa so izpolnili že do avgusta.

Podcenjen pa je na primer poseg radiofrekvenčne ablacije. To so posegi, ki jih izvajajo pri bolnikih z motnjami srčnega ritma, natančneje za prehiter srčni utrip. Večinoma gre za zelo učinkovite posege, ki jih izvajajo pri aktivni populaciji, s čimer dejansko na dolgi rok razbremenjujejo zdravstveni sistem, so poudarili zdravniki v UKC Ljubljana.

Čakalna doba na ta poseg je v UKC Ljubljana ena najdaljših v državi, bolniki čakajo tudi do tri leta, je navedel prvi mož UKC Ljubljana. Po njegovih pojasnilih ta poseg v Sloveniji učinkovito izvajajo trije centri, poleg UKC Ljubljana še UKC Maribor in Splošna bolnišnica Izola, vendar najtežji primeri pridejo k njim. "Ne glede na vse organizacijske ukrepe in ukrepe za notranjo racionalizacijo je nemogoče doseči pozitivne rezultate z zdravljenjem najtežjih bolnikov, zato imamo v povprečju 5000 evrov minusa na poseg," je ponazoril Poklukar.

Specifična je tudi storitev zunajtelesne mehanske podpore cirkulacij in/ali ventilacij pri odraslih in otrocih, ki jo izvajata le oba klinična centra.

Kot je pojasnil Poklukar, večino podcenjenih storitev izvajata le oba klinična centra ter po še en izvajalec v Sloveniji. "In prav zaradi tega so te storitve tudi podfinancirane. Storitve se pogosto zapakirajo v paket plačil preko terciara, da se s stroškovnikom na ZZZS nihče ne ukvarja, posledično smo tu neučinkoviti," je še dodal.

Do spremembe v plačilu pri navedenih postopkih so v UKC Ljubljana skušali priti že v pogajanjih za prva dva aneksa k splošnemu dogovoru za letošnje leto. Trenutno pa potekajo pogajanja za aneks tri k splošnemu dogovoru.