c S
Kraš zadišal srbskemu podjetniku Šaranoviću 19.09.2019 07:23 Zagreb, 18. septembra (STA) - Potem ko so hrvaški mediji ugibali, ali za kupovanjem Kraševih delnic stoji srbski podjetnik Nebojša Šaranović, so to danes potrdili v Krašu. Ta je namreč na spletni strani borze v Zagrebu sporočil, da je ciprska družba Kappa Star Limited v lasti Šaranovića v ponedeljek presegla petodstotni prag.

V skladu s hrvaškimi zakoni mora namreč posamezni lastnik, ki prevzame več kot petodstotni delež, v nekaj dneh razkriti svoje ime.

Kot izhaja iz obvestila na borzi, je imela družba Kappa Star Limited v ponedeljek v lasti nekaj manj kot 5,4 odstotka ali 80.166 delnic Kraša. Obvestilo na zagrebški borzi je tako potrdilo ugibanja hrvaškega tiska, ki je danes neuradno poročal, da je Šaranović skrivnostni kupec delnic Kraša.

Glede na to, da se je nakup delnic Kraša nadaljeval tudi po ponedeljku, je moč sklepati, da je srbski podjetnik lastnik še večjega deleža zagrebške družbe. V sredo in danes je bilo na borzi z delnicami Kraša sklenjenih za približno 65 milijonov kun (8,8 milijona evrov) prometa. Prodanih je bilo nekaj več kot 85.000 delnic te družbe.

Vstop "tretjega igralca" v tekmi za lastniške deleže v Krašu je krepko zvišal tudi vrednost Kraševih delnic. Če je bilo treba avgusta za Kraševo delnico povprečno odšteti 384 kun (52 evrov), se je vrednost delnice v začetku tega tedna povzpela na 890 kun (120 evrov). Danes je bila delnica Kraša vredna 800 kun (108 evrov).

Šaranović je sicer presenetil hrvaško javnost, saj sta prejšnji teden mesna industrija Pivac in Kraš-ESOP, v kateri so mali delničarji Kraša, napovedala prevzem te hrvaške živilske družbe. Pivac je sicer z nekaj manj kot 31 odstotkov delnic največji posamezni lastnik Kraša, medtem ko ima Kraš-ESOP v lasti približno 18,5 odstotka. Kraš ima nekaj več kot pet odstotkov lastnih delnic.

Ne Pivac ne Kraš-ESOP zaenkrat nista izkazala namena za prodajo svojih delnic. Zato se v hrvaški javnosti pojavljajo vprašanja, kako bo nakupovanje delnic Kraša s strani ciprske družbe vplivalo na ponudbo Pivca in Kraš-ESOP, ki sicer še ni bila javno objavljena. Iz Pivca so sporočili, da se bodo samostojno potegovali za povečanje lastniškega deleža v Krašu, tudi če Kraš-ESOP ne bo zainteresiran za skupno delovanje.