c S
Evropske borze neenotno; cenejša nafta in evro 19.09.2019 07:23 London/Frankfurt/Pariz, 18. septembra (STA) - Evropske borze so danes zaključile neenotno in večinoma z le manjšimi premiki. Vlagatelji čakajo na odločitev ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki naj bi znižala obrestne mere v ZDA. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa znižal.

Fed naj bi danes sporočila, da bo znova znižala obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar. Navzdol naj bi jo potisnila za 25 bazičnih točk, tako da bi pristala na ravni med 1,75 do dveh odstotkov.

Analitiki so praktično prepričani v novo znižanje obrestne mere, bolj pa jih bo zanimalo, ali bo Fed to označil kot ločeno potezo v smislu srednjeročnega prilagajanja ali pa bo prepoznal, da gre za nov cikel rahljanja monetarne politike.

Oči trgov so še naprej uprte tudi v Savdsko Arabijo. Savdski minister za energetiko, princ Abdel Aziz bin Salman, je v torek zvečer napovedal, da bodo proizvodnjo nafte v državi, ki je bila zaradi sobotnih napadov na njihovo največjo rafinerijo prepolovljena, normalizirali do konca septembra, kar je nekoliko pred pričakovanji. Tudi sicer se je svetovna oskrba z nafto po njegovih besedah že vrnila na raven, beleženo pred napadi.

Cene nafte, ki so po napadu konec tedna poskočile, so se tako danes znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena oktobra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 58,35 dolarja, kar je 99 centov manj kot v torek. V Londonu so se novembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 69 centov na 63,86 dolarja.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je medtem zvišal za 0,19 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,14 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,09 odstotka. Za prav toliko se je znižal indeks borze v Londonu FTSE 100.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,18 odstotka, v Zürichu pa je indeks SMI pridobil 0,05 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,67-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,25 odstotka nižji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,29 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 0,39-odstotni zdrs.

Tudi tečaj evra se je malenkost znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,106 dolarja, kar je 0,10 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v torek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1053 dolarja (v torek 1,1026 dolarja).