c S
V Sevnici prijava škode po avgustovskem neurju 18.09.2019 13:32 Sevnica, 18. septembra (STA) - V Sevnici so v torek začeli zbirati prijave škode, nastale ob močnem neurju s poplavami in točo konec avgusta. Občani, katerim je neurje poškodovalo zemljišča in stavbe, lahko škodo prijavijo do 27. septembra. Za čas ogleda se morajo oškodovanci predhodno telefonsko dogovoriti, pred obiskom komisije naj pripravijo tudi fotografije nastale škode.

S sevniške občine so danes sporočili, da lahko oškodovanci škodo tam prijavijo z ustreznimi obrazci, ki jih dobijo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, nato pa naj se telefonsko dogovorijo za termin ogleda.

Potrebne telefonske številke in druge informacije bodo našli na občinski spletni strani. Zaradi hitrejšega in lažjega popisa pa naj za komisijski ogled za zgradbe pripravijo parcelno številko poškodovanega objekta oz. zemljišča, podatke o letu zgraditve, neto uporabni površini poškodovanega objekta, davčno številko in enotno matično številko lastnika objekta.

Za prizadete kmetijske površine naj pripravijo t. i. KMG-MID številko, davčno številko nosilca, številko t. i. GERK-a, vrsto kulture, odstotek poškodovanosti in oceno površine poškodovane kulture.

Ogledi bodo potekali med 23. in 27. septembrom, so še sporočili s sevniške občine.

Po neuradnih podatkih sevniške občine je sicer na območju vremenske postaje Blanca v močnem polurnem nalivu 24. avgusta padlo nekaj več kot 50 milimetrov dežja na kvadratni meter, do konca nevihte, do približno 22. ure, pa skupaj skoraj 90 milimetrov padavin.

Izredno obsežna količina padavin je povzročila precejšnjo škodo na zasebnih objektih in površinah kot tudi na javni infrastrukturi na območjih Blanca, Čajne, Dolnje Brezovo, Kladje nad Blanco, Krajna Brda, Podvrh, Poklek, Sevnica, Stržišče, Trnovec, Zabukovje in Žigrski vrh.

V intervencijah je sodelovalo več kot 60 gasilcev, ki so med drugim vodo izčrpali iz 20 objektov, z zaščitno folijo pokrili plaz, ki je ogrožal stanovanjsko hišo in izpod podvoza na Blanci rešili v vodi ujeto vozilo.

Zaradi visoke vode na cestišču je bila krajši čas neprevozna državna cesta v Dolnjem Brezovem, voda pa je tam dosegla železniške tire in povzročila nevšečnosti tudi v železniškem prometu.