c S
O težavah v zdravstvu zaradi poklicnih kompetenc v zdravstveni negi tudi parlamentarni odbor 18.09.2019 13:19 Ljubljana, 18. septembra (STA) - Na zahtevo poslanske skupine NSi bo parlamentarni odbor za zdravstvo razpravljal o organizacijskih težavah, ki so v zdravstvenih zavodih nastale zaradi sprejema poklicnih kompetenc in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege. V NSi so opozorili, da lahko te težave ogrozijo varnost bolnikov in zdravstvenega sistema v celoti.

V NSi od ministrstva za zdravje pričakujejo pojasnila, kakšen vpliv ima sprejem dokumenta za varnost bolnikov in delovanje zdravstvenih zavodov. "Menimo, da so organizacijske težave tudi posledica dolgoletnega neustreznega kadrovanja. Sedaj so se temu pridružile še smernice in kompetence stroke zdravstvene nege z nepremišljeno implementacijo," so zapisali.

Kot ugotavljajo, se praksa predhodnih ministrov za zdravje, ki so se ukvarjali pretežno z zdravniki, izkazuje za pomanjkljivo, saj zdravstvene storitve izvajajo zdravstveni delavci različnih poklicnih skupin, ki se srečujejo z vedno bolj zahtevno zdravstveno obravnavo, večjimi pričakovanji bolnikov in povečanjem obsega storitev.

Od ministrstva v NSi pričakujejo tudi pojasnilo, ali namerava odpraviti dokument, h kateremu je bilo podano soglasje, in v primeru slednjega, kako bo razmejilo delovne naloge izvajalcev zdravstvene nege. "Vsi smo bili, smo ali bomo bolniki in smo/bomo potrebovali kakovosten zdravstveni sistem, ki deluje," so opozorili v stranki.