c S
V Murski Soboti bodo celovito prenovili mestno središče 18.09.2019 13:17 Murska Sobota, 18. septembra (STA) - V Murski Soboti so podpisali pogodbe o nadaljevanju prve etape celovite prenove mestnega središča, ki naj bi prinesla novo kakovost za srečevanja, spoznavanja in doživetja. Projekt bo stal 4,3 milijona evrov in bo predvidoma končan konec leta 2020.

Projekt je sofinanciran iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki bo prispeval okoli 70 odstotkov, preostanek pa občina.

Kot je na predstavitvi povedal soboški župan Aleksander Jevšek, so v sklopu projekta Sobota, kot si jo želimo in ob pripravah trajnostne urbane strategije občine zbrali veliko želja in predlogov občanov ter jih upoštevali pri izdelavi projektne dokumentacije.

Ocenjevalna komisija je med petimi projekti izbrala rešitev, katere avtorji so Matej Blenkuš, Darja Matjašec, Nejc Florjanc, Primož Žitnik, Dominik Košak, Pia Kante, Katja Mali, Zala Babič, Urška Cvikl in Rok Sraka.

Po besedah avtorjev idejne zasnove gre za sodoben pristop k prenovi odprtih javnih površin, ulic, pločnikov in površin za kolesarje. To območje bo namreč postalo kombinacija parka, odprtih javnih površin ter ceste s prednostjo pešcev in kolesarjev, s posebnim režimom za motorna vozila.

Okoli 1,2 hektarja veliko območje od križišča Slovenske in Slomškove ulice oziroma od sodišča do hotela Zvezda bodo prenovili tako, da bo vzpostavljen umirjen enosmerni promet z enostranskim bočnim parkiranjem. Na ulici ne bo robnikov, ki bi ločevali pas za cestišče od kolesarske steze ali prostora za pešce, namesto asfalta bodo položili kocke iz pohorskega tonalita na površinah za motorni promet in plošče iz pohorskega tonalita na drugih površinah.

S tem bo omogočeno varno gibanje za pešce in kolesarje, namesto obstoječih dreves, ki jih bodo presadili k Soboškemu jezeru, bodo zasadili dvojni drevored s 93 drevesi in postavili novo urbano opremo.

Posebej bodo poskrbeli za ranljive skupine, otroke, kolesarje in invalide, tudi za slepe in slabovidne, poletni vrtovi v Slovenski ulici pa bodo veliko večji in prilagodljivi, veliko bo tudi novih možnosti za prireditve.

Ob tem bodo prenovili komunalno, električno in telekomunikacijsko infrastrukturo, nova bo razsvetljava in posodobljeno odvajanje vode.

Gradbena in druga obrtniška dela bo izvajalo podjetje Pomgrad, elektroinštalacijska dela Blisk Montaža, strokovni nadzor pa Atrij.