c S
Eurostat potrdil enoodstotno inflacijo v avgustu 18.09.2019 13:04 Luxembourg, 18. septembra (STA) - Letna stopnja inflacije je v območju z evrom avgusta ostala pri enem odstotku, je v drugi oceni danes potrdil Eurostat. Tudi v celotni EU se letna inflacija avgusta glede na julij ni spremenila in je znašala 1,4 odstotka. V Sloveniji so se življenjske potrebščine avgusta na letni ravni podražile za 2,4 odstotka (julija za dva odstotka).

Najnižjo letno stopnjo inflacije so imeli minuli mesec na Portugalskem (-0,1 odstotka), v Grčiji (0,1 odstotka) in Španiji (0,4 odstotka), najvišjo pa v Romuniji (4,1 odstotka), na Madžarskem (3,2 odstotka) ter na Nizozemskem in v Latviji (v obeh državah 3,1 odstotka).

Slovenija je imela avgusta 2,4-odstotno letno inflacijo, kar je 0,4 odstotne točke več kot mesec dni pred tem.

Največ so k inflaciji na letni ravni avgusta v območju z evrom prispevale cene storitev (0,60 odstotne točke), sledile so cene hrane, alkohola in tobaka (0,40 odstotne točke) ter neenergetskih industrijskih dobrin (0,08 odstotne točke). Cene energije so inflacijo oklestile (-0,06 odstotne točke).

Mesečna inflacija je minuli mesec v evropski denarni uniji znašala 0,1 odstotka, v osemindvajseterici pa 0,2 odstotka. V Sloveniji je bila pri 0,4 odstotka, je danes še objavil evropski statistični urad.

Srednjeročni cilj Evropske centralne banke je inflacija blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma.