c S
Srbski podjetnik naj bi želel prevzeti Kraš 18.09.2019 13:03 Zagreb, 18. septembra (STA) - Dogajanje na zagrebški borzi zadnje dni zaznamuje predvsem skrivnostni kupec delnic Kraša, ki občutno dviguje vrednost delnic te družbe. Skrivnostni kupec naj bi bil srbski podjetnik Nebojša Šaranović, ki je lastnik ciprske skupine Kappa Star Limited. Pridobil naj bi že več kot pet odstotkov delnic.

Delnice Kraša kupuje nekdo, ki se skriva za skrbniškim računom RBA Austria banke, najverjetneje Šaranović, danes poroča hrvaški tisk. V skladu s hrvaškimi zakoni mora sicer posamezni lastnik, ki prevzeme več kot petodstotni delež, v nekaj dneh razkriti svoje ime.

Skrivnostni kupec je presenetil hrvaško javnost, saj sta nedavno že mesna industrija Pivac in Kraš-ESOP, v kateri so mali delničarji Kraša, objavili namen združevanja za prevzem večinskega deleža v tej hrvaški živilski družbi. Pivac ima v lasti približno 37 odstotkov delnic Kraša, Kraš-ESOP pa nekaj več kot 18 odstotkov.

V javnosti se pojavljajo vprašanja, zakaj bi tretja oseba vlagala milijone kun v delnice Kraša, če poteka združevanje dveh partnerjev zaradi prevzema družbe. Ne Pivac ne Kraš-ESOP zaenkrat nista kazali namena, da bi prodajali svoje delnice, kljub temu da so se delnice zagrebške družbe zaradi "tretjega igralca" podražile z avgustovskega povprečja 384 kun (52 evrov) na 810 kun (109 evrov).

V beograjskem predstavništvu Šaranovićeve ciprske družbe za hrvaške medije niso želeli potrditi navedbe o nakupu delnic Kraša. Šaranović sicer v Srbiji velja za "kralja papirja", ker je lastnik več srbskih podjetij, ki se ukvarjajo s papirno industrijo. Zunaj Srbije je najbolj znan kot lastnik proizvajalcev sladkarij Jaffa in Banini iz Kikinde, kar potrjuje tudi njegove ambicije v tej panogi.

Kraš je sicer pred leti nameraval prevzeti srbsko Jaffo, zdaj pa naj bi ta postala tarča potencialnega prevzema.