c S
Podjetje Vabo ob izdatnih vlaganjih računa na več smučarjev na Kopah 18.09.2019 13:02 Slovenj Gradec, 18. septembra (STA) - Podjetje Vabo, ki je julija iz stečajne mase GTC Kope kupilo žičnice in opremo na Kopah ter ob tem uredilo še zemljiška vprašanja, z dodatnimi vlaganji v smučišče, opremo in ponudbo računa, da bi prihajajočo zimo vendarle doseglo želeni cilj, to je 90.000 smučarjev. Skupna vlaganja družbe Vabo na Kopah so vredna 2,5 milijona evrov.

Največje koroško gostinsko podjetje naložbo v smučišče Kope izvaja z lastnimi sredstvi in s pomočjo kredita SID banke, ki ga bo odplačevalo 30 let. Poleg nakupa žičnic in opreme iz stečajne mase družbe GTC Kope za 1,62 milijona evrov je podjetje Vabo od podjetja Ragos kupilo tudi 22 hektarjev zemljišč na smučarskih progah, za preostala zemljišča pa se je z lastniki dogovorilo o 30-letnem najemu, je na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu povedal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.

"Vso to si štejemo za velik uspeh, hkrati pa je to osnova za dolgoročno usmeritev dela na področju zimskega turizma na Kopah," je dodal.

Predhodni postopki so podjetju omogočili, da se je v pripravah na novo smučarsko sezono lotilo tudi nekaterih zemeljskih posegov na smučiščih. Med drugim so delavci nekoliko razširili progi Kopnik in Pahernik, urejajo tudi progo Kaštivnik. Podjetje bo kupilo še deset novih snežnih topov, posodobilo črpališče in zgradilo dodatni vodni vod, kar bo vse omogočilo, da bodo na Kopah z zasneževanje in s tem tudi z zimsko sezono lahko začeli prej.

Lansko zimsko sezono so na Kopah našteli 72.500 smučarjev, cilj za letošnjo je 90.000 smučarjev. Predprodaja sezonskih smučarskih vozovnic je že v teku, so pa vozovnice letos nekoliko dražje, podobno kot na drugih smučiščih. Ob predprodaji sezonskih vozovnic kot darilo ponujajo od pet do 20 brezplačnih malic, glavna letošnja novost pa je, da bodo lahko imetniki sezonskih smučarskih vozovnic s to vozovnico smučali tudi pet dni na Golteh in pet dni na smučišču Cerkno v januarju in marcu.

Sodelovanje med smučišči omogoča tudi obratni obisk za imetnike sezonskih vozovnic na Golteh in v Cerknem, Paradiž pa pričakuje, da bodo s tovrstnim povezovanjem na Kope pritegnili tudi goste, ki jih doslej tam še ni bilo. Hkrati računa tudi na večji promet na področju gostinstva. Družba Vabo poleg gostinske ponudbe na Kopah in v Slovenj Gradcu obiskovalcem ponuja tudi 380 postelj, na Kopah pa je urejeno tudi parkirišče za 50 avtodomov.

Ob vseh vlaganjih pa so v družbi Vabo kritični do odnosa države, ki bi po Paradiževih besedah morala zagotoviti ustrezno cestno infrastrukturo do razvijajočega se turističnega središča. Cesta na Kope je namreč v dolžini šestih kilometrov "kritična", kljub večkratnim obljubam o sanaciji pa del 16-kilometrske državne ceste med Slovenj Gradcem in Kopami še vedno ostaja neobnovljen.

Na Kopah sicer v zimskem času naštejejo največ gostov iz Slovenije, sledijo gostje iz Hrvaške, BiH, Srbije in Madžarske. Lansko zimo so na Kopah gostili 62 šol iz Slovenije in tujine, skupno pa so s pedagoškimi programi ustvarili 22.000 nočitev od skupno 33.000 nočitev, kolikor so jih našteli v zimski sezoni.

Letos bodo goste, podobno kot prejšnja leta, na Kope vabili tudi z zabavnim in glasbenim programom, ki bo letos še bogatejši, saj obeležujejo 20-letnico delovanja družbe Vabo na Kopah in Holcer Puba. Uradno odprtje zimske sezone na Kopah načrtujejo prvi vikend v decembru, v družbi Vabo pa poudarjajo, da so v teku tudi prizadevanja in razgovori za ureditev več nujno potrebnih parkirišč za avtomobile.

Vabo ima 62 zaposlenih, pozimi pa se to število povzpne prek 100. Letno ustvari prek pet milijonov evrov prometa, za letos pa Paradiž ocenjuje, da bo družba leto sklenila z okoli 300.000 evri dobička, bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) pa naj bi dosegel 800.000 evrov.