c S
Lenarški TBP nadaljuje z zmerno rastjo prodaje 18.09.2019 11:02 Lenart, 18. septembra (STA) - Tovarna bovdenov in plastike (TBP) iz Lenarta, katere največji lastnik je bosanski poslovnež Nijaz Hastor in je konec lanskega leta zaposlovala že skoraj tisoč ljudi, je tudi lani dosegla novo zmerno rast prodaje. Skupaj so beležili 64,5 milijona evrov prihodkov, pet odstotkov več kot leto prej, ter ustvarili tri milijone evrov čistega dobička.

Kot v letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, ugotavlja donedavni direktor Stanislav Loncner, ki ga je junija letos po dveh mandatih zamenjal Danilo Rojko, je bilo tudi lansko poslovno leto uspešno in primerljivo z letom 2017.

Čeprav so morali zaradi razmer na trgu določene prodajne cene celo znižati, so načrte presegli za dva odstotka, medtem ko je bil dobiček na ravni tistega iz leta 2017, še vedno pa pol nižji kot pred tremi leti.

Skupaj so lani v podjetju proizvedli 86,76 milijona kosov različnih proizvodov za avtomobilsko industrijo, kar je skoraj tri odstotke več kot leto prej, pri čemer je proizvodnja v prvi polovici leta 2018 intenzivno rasla za programa BMW in Daimler, ostala približno enaka za program Brose, stabilizirali so tudi naročila za Volkswagen.

"Z dobrim delom vseh zaposlenih smo uresničili ključne cilje, pridobili nove projekte, dvignili dodano vrednost, dosegli načrtovani dobiček in stabilizirali proizvodnjo v naši mehiški tovarni, kjer so v polnih količinah stekle dobave bovden potegov za novega Audija Q5, Tiguana in Jetto," je v poročilu zapisal nekdanji direktor.

Potem ko je maja 2019 upravi potekel drugi petletni mandat, so lastniki novemu vodstvu za naslednje obdobje med drugim kot cilje zastavili več kot petodstotno letno rast prihodkov, višji dobiček, ki ga bodo delili tudi z zaposlenimi ter dvig dodane vrednosti na več kot 30.000 na zaposlenega, potem ko je lanska znašala 28.464 evrov in je bila celo nižja od tiste iz leta 2017.

Ker se lenarškemu podjetju kot dobavitelju v evropski avtomobilski industriji predvsem zaradi visokih stroškov dela slabša konkurenčnost, lastniki v svoje načrte vključujejo tudi selitev nekaterih proizvodnih programov na cenovno ugodnejša področja. Prav zaradi tega bodo v prihodnjih letih delali na razvoju drugega stebra proizvodnje, s katerim bo družba lažje dosegala prihodek 80 in več milijonov evrov ter dodano vrednost vsaj na državnem povprečju predelovalne industrije.

V letošnjem letu TBP načrtuje 65 milijonov evrov prihodkov, glavni kupci pa še naprej ostajajo priznane avtomobilske znamke Volkswagen, Audi, Škoda, Seat, Porsche, Lamborghini, MAN, Rolls Royce, Bentley, Daimler, BMW in nekateri veliki dobavitelji avtomobilski industriji, kakršna sta Brose in Kiekert. Za ohranitev globalne konkurenčnosti bodo v avtomatizacijo in posodobitev tehnološke opreme za nove projekte investirali dva do tri milijone evrov.