c S
Cene nafte so se stabilizirale 18.09.2019 08:35 Singapur, 18. septembra (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju stabilizirale. Po sobotnih napadih na največjo rafinerijo nafte v Savdski Arabiji so beležile izjemno rast, v ponedeljek so med trgovanjem pridobile skoraj petino vrednosti, potem ko so v torek v Rijadu napovedali obnovitev celotne proizvodnje do konca meseca, pa krepak padec.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v oktobru je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 59,05 dolarja, kar je 29 centov manj kot ob koncu torkovega trgovanja. Za malenkost so se pocenile tudi novembrske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 64,54 dolarja.

Savdska državna naftna družba Aramco je v torek sporočila, da je bil del naftne ploščadi v Abkaiku, ki je bila napadena, že obnovljen. Zmogljivost pred napadi je bila 4,9 milijona sodov na dan, toliko naj bi znova načrpali že do konca septembra, torej veliko hitreje, kot je bilo pričakovano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V ponedeljek se je nafta močno podražila, med trgovanjem je pridobila skoraj petino vrednosti, v torek pa so v cene v povprečju zdrsnile za skoraj štiri dolarje. Zdaj so se stabilizirale, a so še vedno višje kot pred sobotnimi napadi.