c S
NSi bi kadrovske štipendije in študentsko delo izvzela iz ugotavljanja dohodka pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev 18.09.2019 07:23 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Poslanci NSi so v DZ vložili predlog dopolnitev zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Da bi olajšali položaj socialno šibkejših družin dijakov in študentov, predlagajo, da se iz upoštevanja dohodka pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev izvzame kadrovske štipendije ter dohodek za začasno ali občasno delo na podlagi napotnice.

Dohodek za začasno ali občasno delo na podlagi študentske napotnice za dijaško in študentsko delo se po predlogu ne bi uveljavljal do višine posebne olajšave za to delo, kot je določena v zakonu, ki ureja dohodnino; trenutno je to 3.302,70 evra letno.

"Ta izvzem bo bistveno olajšal položaj socialno šibkejših družin dijakov in študentov, ki prejemajo kadrovske štipendije oziroma opravljajo dijaško ali študentsko delo, njihovi starši pa so zaradi njihove pridnosti dobesedno kaznovani z nižjimi pravicami iz javnih sredstev," so v obrazložitvi pojasnili v NSi.

Zakon bi se začel uporabljati 1. januarja 2020.

V NSi bodo predlog predvidoma predstavili na novinarski konferenci naslednji teden.