c S
Poslanci NSi Pikalu predstavili svoj predlog rešitve glede financiranja zasebnih šol 17.09.2019 15:28 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Poslanci NSi so se danes sestali z ministrom za izobraževanje Jernejem Pikalom. Napovedali so, da bodo sodelovali v njegovi delovni skupini za iskanje konsenza o financiranju zasebnih šol, čeprav so do nje skeptični. Predstavili pa so mu tudi svoj predlog rešitve za realizacijo odločbe ustavnega sodišča.

Minister za izobraževanje, znanost in šport je poslansko skupino NSi obiskal dan po tem, ko je napovedal ustanovitev delovne skupine, ki bi prišla do strokovnega in političnega konsenza glede uresničitve ustavne odločbe o financiranju zasebnega šolstva. Vanjo je povabil tudi predstavnike vseh parlamentarnih strank oziroma poslanskih skupin.

Prvi odzivi poslanskih skupin na Pikalovo pobudo so bili precej zadržani, kar velja tudi za poslansko skupino NSi. Kot je po današnjem srečanju dejal predsednik NSi Matej Tonin, glede delovne skupine nima dobrega občutka, saj bo imela vgrajen konflikt. Kljub temu pa bo NSi vanjo predlagala svojega člana.

So pa danes v NSi ministru Pikalu predstavili svoj predlog rešitve, s katerim bi po Toninovih besedah v celoti realizirali odločbo ustavnega sodišča, hkrati pa zaščitili mrežo javnih šol. Po predlogu bi država stoodstotno financirala tako obvezni kot razširjeni program zasebnih šol, hkrati pa bi omejili število zasebnih šol, ki bi prejemale javna sredstva.

Minister Pikalo je sicer po Toninovih besedah napovedal, da bo njihova pobuda eden od predlogov, o katerih bo razmišljala delovna skupina. V izjavi za javnost pa je Pikalo znova poudaril, da bo delovna skupina iskala rešitev, ki bo zdržala strokovno presojo in bo hkrati imela politično podporo.

Glede zadržanosti nekaterih strank do sodelovanja v njegovi delovni skupini pa je dejal le, da imajo vse možnost sodelovanja in so vsi, ki to želijo, več kot dobrodošli.