c S
Thomas Cook v ZDA z zahtevo za zaščito pred upniki, rešili naj bi ga Kitajci 17.09.2019 15:57 New York, 17. septembra (STA) - Ena vodilnih potovalnih skupin na svetu, britanski Thomas Cook, je na pristojnem sodišču v New Yorku vložila prošnjo za zaščito pred upniki. Za ta korak se je odločila v okviru prizadevanj za širše prestrukturiranje dolga, poročajo tuje tiskovne agencije. Britanska skupina je v hudih finančnih težavah in upa, da jo bo rešilo kitajsko podjetje.

Zahteva potovalnega velikana v ZDA temelji na 15. členu ameriškega zakona o stečajnem postopku, ki tuja podjetja v času reorganizacije njihovega poslovanja v drugih državah ščiti pred ameriškimi upniki.

Thomas Cook je že pripravil načrt sanacije, po katerem bi podjetje rešil kitajski investitor Fosun Tourism Group. Dokapitalizacijo v obliki 900 milijonov vredne finančne injekcije želijo izvesti do začetka oktobra. Kitajci bi ta sredstva zagotovili s posojilom in odkupom obveznic podjetja. Na ta način bi postali lastniki najmanj 75 odstotkov v turističnem delu britanske skupine in 25 odstotkov v njeni letalski družbi.

Upniki naj bi na pristojnem britanskem sodišču o načrtu sanacije glasovali 27. septembra.

Leta 1841 ustanovljena potovalna skupina je v prvi polovici letošnjega leta vknjižila 1,5 milijarde funtov izgube. Slabo poslovanje pripisuje šibkemu povpraševanju na evropskem tržišču, ki naj bi mu botrovali vročinski valovi in z njimi povezane odpovedi rezervacij. Glavobole ji povzroča tudi huda konkurenca s strani spletnih turističnih podjetij in nizkocenovnih letalskih prevoznikov, neugodno pa vplivajo tudi politični nemiri širom sveta.