c S
Adria Airways in sindikat prometnih pilotov podpisala novo kolektivno pogodbo 17.09.2019 15:35 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Poslovodstvo Adrie Airways in Sindikat prometnih pilotov Slovenije sta danes podpisala novo kolektivno pogodbo. Stavke, ki je bila napovedana v terminih od 18. do 20. septembra in od 30. septembra do 2. oktobra, tako ne bo, so sporočili iz letalskega prevoznika. Piloti so v pogajanjih od družbe zahtevali predvsem boljše delovne pogoje.

"Podpis kolektivne pogodbe pomeni umiritev delovnih razmer v podjetju ter nadaljnjo osredotočenost vodstva na stabilnost poslovanja in izvajanja storitev. Družba Adria Airways bo svoje polete opravila po predvidenem voznem redu," so sporočili iz Adrie Airways.

Podrobnosti pogodbe v družbi in sindikatu za javnost ne pojasnjujejo. Kot so za STA pojasnili v Adrii, prinaša "podpisana kolektivna pogodba kontinuiteto v izvedbi dnevnih operacij in je v veljavnosti do konca leta 2023".

Član sindikata Marko Kastelic pa je za STA ocenil, da so s podpisano kolektivno pogodbo piloti zelo zadovoljni, saj so se z njo pogoji dela zanje znatno izboljšali. Ob tem v sindikatu verjamejo, da bo vodstvo družbe znalo in zmoglo rešiti nastale težave, tudi finančne.

Sindikat prometnih pilotov Slovenije je sicer zaradi nezadovoljstva s pogoji dela ob izteku prejšnje kolektivne pogodbe napovedal tri kroge stavk za september. Ko so pred desetimi dnevi s poslovodstvom družbe dosegli prvi korak proti dogovoru, so nato stavko, ki naj bi potekala med 8. in 10. septembrom, odpovedali, medtem ko so s preklicem preostalih čakali na podpis kolektivne pogodbe.

Do tega je prišlo v težavnem času za Adrio, ki je od leta 2016 v lasti družbe AA International Aviation Holding oz. posredno v pretežni lasti nemškega sklada 4K Investments, in že nekaj časa sooča s finančnimi težavami, prav tako še vedno niso javno objavljeni njihovi lanski poslovni rezultati.

Direktor družbe Holger Kowarsch je aprila v pogovoru za STA pojasnil, da bo izguba dosegla dvomestno številko v milijonih evrov. Na izgubo so po njegovih besedah vplivali stroški za odškodnine zaradi zamud in odpovedi letov, višje cene goriva, težave s kadri ter počasen prevzem in uvedba Saabovih letal tipa 2000, zaradi česar so imeli dodatne stroške s kratkoročnim najemanjem letal od drugih letalskih družb.

Če je poslovodstvo doseglo dogovor s sindikatom pilotov, pa se še vedno pogajajo s kabinskim osebjem. "Pogajanja s kabinskim osebjem so v teku. Zaradi interne narave pogajanj podrobnosti ne moremo razkrivati," so navedli v Adrii Airways.

Agencija za civilno letalstvo je medtem prejšnji teden uvedla postopek za ohranitev operativne licence Adrie Airways, odločitev glede licence pa bodo predvidoma sprejeli do konca oktobra.

V Adrii so ob tem poudarili, da izpolnjujejo vse pogoje za doseganje visokih standardov varnosti v zračnem prometu, kar dokazujejo tudi z več certifikati, "med drugim z zelo zahtevnim CARA certifikatom, ki ga poleg Adrie Airways poseduje le še omejeno število letalskih prevoznikov v Evropi".

Adriino revidirano poročilo za lansko leto, ki še ni bilo javno objavljeno, je po navedbah časnika Finance razkrilo, da je imela družba že konec prejšnjega leta več kot 10 milijonov evrov negativnega kapitala. Pravila za operativno licenco določajo, da bi moral prevoznik dokazati finančno sposobnost, da lahko pokriva svoje obveznosti.