c S
V zbornici in sindikatih zdravstvene nege v bran dokumentu o poklicnih kompetencah 17.09.2019 14:42 Ljubljana/Šempeter pri Gorici, 17. septembra (STA) - Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov ter sindikati s področja zdravstvene nege so vzeli v bran dokument o poklicnih kompetencah v zdravstveni negi. Dokument je pripravila stroka in ustrezno rešuje problematiko kompetence medicinskih sester, so prepričani.

Kot je na novinarski konferenci povedala predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) Monika Ažman, so dokument o poklicnih kompetencah v zdravstveni negi pripravljali ljudje iz stroke in kot tak "odraža, kaj so kompetence posameznega izvajalca" v zdravstveni negi.

Res pa je dokument po njenih besedah naplavil vse anomalije, ki so se v slovenskem zdravstvenem sistemu nabrale v zadnjih desetletjih, zato se pri njegovi implementaciji v prakso pojavljajo določene težave, za katere sproti iščejo rešitve. "V zadnjih 10 dneh smo obiskali več zdravstvenih zavodov. Z ustreznim pristopom, včasih morda tudi s pogledom od zunaj, smo v zelo kratkem času rešili marsikatero zagato," je povedala.

Najbolj kritični do dokumenta so bili v preteklih dneh v Koordinaciji zdravniških organizacij, zlasti v zdravniškem sindikatu Fides, nad čimer pa so v Zbornici - Zvezi začudeni. "Ne razumemo, zakaj bi se sindikat, katerega člani niso medicinske sestre, vpletal v dokument druge stoke. Odgovor na to lahko verjetno najdemo v tem, da se Fides že 25 let bori za eno poklicno skupino. Z vso odgovornostjo izjavljam, da je žakelj z denarjem samo eden in da gre v vsej zgodbi tudi za denar. Ker če nekomu nekaj daš, drugemu nekaj vzameš," je dejala Ažmanova.

Odzvala se je tudi na novico, da je ministrstvo za zdravje imenovalo delovno skupino, ki naj bi pripravila dopolnitve dokumenta, in pri tem izrazila upanje, da večjih posegov vanj ne bo.

O dokumentu so govorili tudi na dopoldanskem srečanju predstavnikov vseh sindikatov, ki zastopajo izvajalce zdravstvene nege. Slednji so, kot je bilo na novinarski konferenci razumeti predsednika sindikata Pergam Jakoba Počivavška, dokument podprli.

Enako kot Ažmanova se je zavzel, da dokument ohranijo: "Njegova odprava bi namreč pomenila, da se vse skupaj pomete pod preprogo in da se nadaljuje stanje, v katerem srednje medicinske sestre za bistveno nižjo plačo še naprej opravljajo bolj zahtevna dela od tistih, za katera so plačana."

Največje težave v praksi se sicer pojavljajo, ker srednje medicinske sestre glede na dokument ne smejo več opravljati dela, ki naj bi ga opravljale diplomirane medicinske sestre. Ažmanova na vprašanje, kaj je tisto, kar lahko sploh še delajo srednje medicinske sestre, odgovarja, da med njihove naloge med drugim sodijo zagotavljanje 14 temeljnih življenjskih aktivnosti, kot so prehranjevanje, gibanje, zagotavljanje ustrezne nege in podobno. Izpiranje ušes ali pobiranje šivov, česar po novem naj ne bi smele več početi, pa je po njenih besedah že tako ali tako le v pristojnosti zdravnika.

Na vprašanje, koliko srednjih in koliko diplomiranih medicinskih sester bi sploh potrebovali v Sloveniji, danes ni znala odgovoriti, saj, kot je dejala, poglobljenih analiz o tem v preteklih letih ni bilo narejenih. Bo pa to predmet pogovorov, ki ga bodo imeli v petek s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je povedala.