c S
Evropski poslanci podprli imenovanje Lagardove na čelo ECB 17.09.2019 14:02 Strasbourg, 17. septembra (STA) - Evropski poslanci so danes v Strasbourgu po razpravi o vlogi Evropske centralne banke (ECB) v gospodarski politiki EU na tajnem glasovanju pričakovano priporočili imenovanje Christine Lagarde na čelo te institucije. Dokončno odločitev bo oktobra sprejel Evropski svet, parlament ima v postopku le posvetovalno vlogo.

Lagardovo, ki se danes sicer razprave v Strasbourgu ni udeležila, kar je sprožilo nekatere kritike, je podprlo 394 poslancev, proti jih je glasovalo 206, vzdržalo pa se jih je 49. Za priporočilo Evropskemu svetu, naj jo imenuje, je bila potrebna navadna večina.

Svoje cilje je 63-letna Lagardova, ki bo na vodilnem položaju v ECB z novembrom nasledila Italijana Maria Draghija, v začetku meseca predstavila parlamentarnemu odboru za gospodarske in denarne zadeve, kjer je dobila široko podporo. Izpostavila je, da bo kot predsednica ECB postavila v ospredje tri načela: zavezanost mandatu ECB, agilnost pri odzivanju na nove izzive in vključenost.

Zavzela se je za ohranitev spodbujevalne denarne politike, za ozelenitev monetarne politike in okrepitev ogrožene multilateralne ureditve, obljubila pa je tudi komuniciranje z ljudmi, ne le s finančnimi trgi.

Voditelji EU so Lagardovo izbrali v začetku julija v okviru širšega svežnja imenovanj na najvišje položaje v institucijah EU. Predsednika ECB za osem let imenuje Evropski svet, torej voditelji članic unije, ob tem pa se posvetujejo z Evropskim parlamentom in Svetom ECB, ki je glede imenovanja Lagardove prav tako že podal pozitivno mnenje.

Široko soglasje, ki ga je Lagardova dobila na odboru, je dobra popotnica za njeno delo, so v današnji razpravi poudarjali poslanci, slišati pa je bilo tudi nekatere kritike ob napovedi, da namerava nadaljevati politiko njenega predhodnika. Med drugim pa so pozdravili dejstvo, da bo Lagardova prva ženska na tem položaju.

Zaslišanje Lagardove in njeni pisni odgovori kažejo, da se zaveda nalog in izzivov, ki jo čakajo, ti pa ne bodo lahki, je dejala predsednica odbora Irene Tinagli (S&D). Imenovanje Lagardove kot prve ženske na položaju predsednice ECB je označila za "zgodovinski dogodek".

Poudarila pa je, da za dosego ambicioznih ciljev moč in odpornost evra niso dovolj, potrebni bodo novi instrumenti in politike. Po prepričanju podpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa je dokončanje bančne unije, za katero se je zavzela Lagardova, pomemben element za zagotavljanje močnejšega evroobmočja.

Denarna politika ECB je v zadnjih letih predmet številnih razprav, pogosto nastaja vtis, da ECB bolj vodi gospodarsko politiko kot sledil prvemu cilju svojega mandata, to je zagotavljanju stabilnosti cen, je opozoril Marcus Ferver (EPP). Napovedal je, da bodo poslanci največje politične skupine podprli Lagardovo, od katere pričakujejo, da se bo osredotočila na zagotavljanje stabilnosti cen. Po njegovem je ključno, da ECB opusti zelo ohlapno denarno politiko.

V politični skupini S&D so pozdravili zavezo Lagardove, da bo dala prednost zeleni in trajnostni rasti, ter poudarili, da bodo bdeli nad tem, da bo monetarna politika osredotočena na trajnost in izboljšanje življenja ljudi. Kot je dejal Jonas Fernandez (S&D), so z njeno predstavitvijo na odboru zadovoljni, saj se je zavezala, da bo nadaljevala stimulativno politiko svojega predhodnika, ki da je rešila evro.

ECB je bila edina institucija, ki je v krizi po recesiji ukrepala, in če ukrepi ne bi bili ustrezni, bi ta kriza imela neslutene posledice, je opozoril Luis Garicano (RE), ki je prav tako napovedal podporo Lagardovi.

Imenovanje Lagardove bo pomenila potrditev temeljne dosedanje usmeritve ECB in Draghija, ki je rešila evro, je ob napovedi podpore poudaril tudi Sven Giegold (Zeleni). Po njegovem so očitki, da ECB ni uresničila svojega mandata, povsem zgrešeni, saj so države članice evroobmočja tiste, ki ne opravljajo svojega dela.

Gerolf Annemans (ID) pa je nasprotno ocenil, da aplavz Lagardovi zveni kot orkester na Titaniku.

V razpravi se je oglasil tudi slovenski evroposlanec Franc Bogovič (EPP/SLS), ki je ob podpori Lagardovi izrazil prepričanje, da bo ECB kos izzivom v prihodnjih letih, tudi v primeru krize. Poleg močnega evra so po njegovem mnenju potrebne tudi strukturne reforme po državah, ki bodo zagotavljale stabilno politiko, tako gospodarsko kot socialno, in dajale še večjo stabilnost življenja znotraj posameznih držav. Te, kot je poudaril, potrebujejo močne bančne sisteme, ki "ne bodo imeli terjatev in na koncu slabih bank, kot smo bili temu priča v času krize".

Kritiki Lagardove in ECB so v razpravi predvsem opozarjali, da je ECB razdeljena institucija, ki je Evropo pripeljala do velikih dolgov, saj ni vodila ustrezne monetarne politike in je služila predvsem interesom velikih bank, ne pa državljanov.

Temeljna naloga ECB s sedežem v Frankfurtu je zagotavljati stabilnost cen ob spoštovanju načela, da mora biti letna inflacija pod dvema odstotkoma, a blizu temu pragu. Banka med drugim določa obrestne mere, po katerih posoja denar komercialnim bankam v območju evra, s čimer nadzoruje obtok denarja in inflacijo, ter upravlja devizne rezerve območja evra.