c S
Meja plačevanja pri brezstičnem poslovanju brez kode PIN kmalu 25 evrov 17.09.2019 11:09 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Plačevanje z brezstičnimi karticami bo kmalu še hitrejše in enostavnejše. Z 18. oktobrom se bo namreč zgornja meja limita za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami Maestro, Mastercard in Visa, za katerega ni potreben vnos številke PIN, zvišala s 15 na 25 evrov, so danes sporočili iz Združenja bank Slovenije.

"Po novem bo vnos PIN številke potreben za potrjevanje brezstičnih plačil nad 25 evrov (izjemoma za brezstična plačila pod 25 evrov, kadar bo takšna zahteva POS terminala)," so navedli.

Zaradi zagotavljanja dodatne varnosti pri brezstični uporabi kartic, so banke in hranilnice po pojasnilih združenja že ob prvi uvedbi brezstičnih kartic postavile dodaten limit za vse kartice, ki omogočajo brezstično plačevanje. Ta je odvisen od posamezne banke oz. hranilnice in je določen kot seštevek zneskov zaporednih brezstičnih plačil, ki so bila izvedena brez vnosa PIN številke.

To pomeni, da bodo morali potrošniki, ki bodo dosegli skupni znesek predhodnih zaporednih brezstičnih plačil brez PIN številke, ki je pri njihovi banki ali hranilnici določen kot limit, v nadaljevanju tudi pri plačilu zneska pod 25 evrov na prodajnih mestih na POS terminalu vpisati PIN številko plačilne kartice.