c S
Previdno vzdušje na evropskih borzah 17.09.2019 10:13 Frankfurt, 17. septembra (STA) - Na osrednjih evropskih borzah danes vlada previdno vzdušje. Vlagatelji si še niso opomogli po sobotni novici o napadih na največjo rafinerijo nafte v Savdski Arabiji. Na drugi strani pa jih spodbuja upanje, da bodo največja svetovna gospodarstva uvedla nove stimulativne ukrepe. Evro krepko izgublja.

Proizvodnja nafte v Savdski Arabiji se je zaradi sobotnih napadov na največjo rafinerijo nafte v državi po uradnih podatkih Rijada skoraj prepolovila. A Savdske oblasti zagotavljajo, da gre le za začasen učinek, ki ga bodo delno nadomestili s sprostitvijo naftnih rezerv na trgu.

Savdski minister za energijo, princ Abdulaziz bin Salman, je tako že v nedeljo napovedal, da bo država z obsežnimi zalogami poskrbela, da na trgu ne bo prevelikega šoka zaradi padca proizvodnje.

Tudi strokovnjaki pri Energy Intelligence so v ponedeljek izpostavili, da bi Savdska Arabija lahko takoj nadomestila tretjino izpada pri črpanju nafte.

Napadi so okrepili napetosti med Iranom ter Savdsko Arabijo in njenimi zaveznicami ZDA.

Vlagatelje na drugi strani spodbuja upanje, da bodo največja gospodarstva na svetu uvedla nove stimulativne ukrepe. V sredo bo po pričakovanjih ameriška centralna banka Federal Reserve znova znižala ključno obrestno mero, v petek pa naj bi nove poteze v tej smeri izvedla tudi Kitajska.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil okoli 10. ure na ravni 3525 točk, kar je 0,19 odstotka več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej nazadoval za 0,09 odstotka, pariški CAC 40 pa za 0,24 odstotka. Londonski FTSE 100 je medtem napredoval za 0,16 odstotka. Züriški SMI trenutno pridobiva 0,25 odstotka, milanski FTSE Mib 0,01 odstotka, dunajski ATX pa izgublja 0,10 odstotka.

Evro na borzi v Frankfurtu beleži 0,63-odstotni padec. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 1,1006 dolarja.

Podobno previdno je bilo trgovanje na azijskih borzah. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,06 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa zgrmel za 1,74 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel navzdol za 1,37 odstotka. All Ordinaries je medtem napredoval za 0,29 odstotka, seulski Kospi pa je sklenil 0,01 odstotka nad izhodiščem.