c S
Cene nafte po močni rasti nekoliko navzdol 17.09.2019 09:06 Singapur, 17. septembra (STA) - Na naftnih trgih se razmere danes nekoliko umirjajo, potem ko so v ponedeljek cene močno porasle. Razlog za krepitev so bili napadi na savdsko naftno infrastrukturo, ki so globalno ponudbo nafte oklestili za okoli pet odstotkov.

V Savdski Arabiji sta bili dve pomembni nahajališči nafte državnega podjetja Aramco na vzhodu države v soboto tarči napada z brezpilotnimi letali, prizadeta je bila tudi največja rafinerija nafte na svetu Abkaik. Napadi so pripeljali do močnega odziva na naftnih trgih, saj so se cene nafte v začetku tedna dvignile vse do 70 dolarjev za 159-litrski sod, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danes so se razmere nekoliko umirile. Za sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom oktobra je bilo treba popoldne po singapurskem času v azijskem trgovanju odšteti 62,30 dolarja, kar je 60 centov manj kot v ponedeljek. Sod severnomorske nafte brent z novembrskim dobavnim rokom se je pocenil za 27 centov na 68,75 dolarja.

Glavno vprašanje na trgih trenutno je, kako hitro bo uspela Savdska Arabija popraviti nastalo škodo in ponovno zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Stanje je zaenkrat nejasno, navaja dpa. Zaradi napada, za katerega ZDA krivdo pripisujejo Iranu, je savdska proizvodnja upadla za 5,7 milijona sodov nafte dnevno, kar je okoli pet odstotkov svetovne ponudbe. Gre za enega največjih izpadov proizvodnje nafte v zgodovini.