c S
Akos zavrača očitke na račun podeljevanja radijskih frekvenc 17.09.2019 07:28 Ljubljana, 16. septembra (STA) - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) zavrača očitke Združenja novinarjev in publicistov, ki je v nedeljo opozorilo na nesprejemljive birokratske zaplete pri podeljevanju radijskih frekvenc. Prav tako zavrača očitke združenja, ki se nanašajo na slabo slišnost slovenskih radijskih programov ob meji z Italijo.

Akos v zvezi z motnjami italijanskih radijskih postaj ponavlja svoje pojasnilo iz julija, da se s problematiko glede zasedanja frekvenc, dodeljenih Sloveniji, intenzivno ukvarja vsaj od leta 2003. Pravi naslov za celostno reševanje vprašanj, povezanih z motnjami in tožbami italijanskih radijskih postaj, pa je ministrstvo za javno upravo in ne agencija, so poudarili na Akosu. Na odziv ministrstva STA še čaka.

Ob tem so na Akosu izpostavili, da so pri podeljevanju frekvenc dolžni spoštovati veljavno zakonodajo in splošno sprejeta priporočila "ne glede na znano dejstvo, da Italija zaseda frekvence, ki pripadajo Sloveniji".

Zaradi že desetletja znanih motenj imajo vse slovenske radijske postaje, ki oddajajo svoje radijske programe ob meji z Italijo, ob primarno dodeljenih frekvencah tudi dodatne frekvence. Agencija lahko namreč vpliv motenja, ki ga zaznavajo slovenske radijske postaje, po zakonodaji blaži z dodeljevanjem dodatnih frekvenc.

Akos odločno zavrača očitke, da raje ne podeli frekvenc, kot da bi jih podelil uporabnikom. Zdaj pripravlja tudi nov sklop frekvenc, ki ga namerava razpisati do konca leta.

Tudi navedba, da naj bi se s frekvenčninami polnil proračun, je neresnična, so zagotovili. Izdajatelji radijskih programov, ki pridobijo FM frekvence na javnem razpisu za uporabo teh frekvenc, ne plačajo zneska za učinkovito rabo omejene naravne dobrine, ki gre v proračun države. To pa denimo velja za podelitev frekvenc za mobilne storitve. Frekvenčnina oz. plačilo za uporabo radijskih frekvenc, ki jo letno plačujejo imetniki odločb o dodelitvi radijskih frekvenc, pa je prihodek agencije, so pojasnili.

V nadaljevanju zavračajo namigovanje o namernem zavlačevanju in diskriminaciji določenih ustvarjalcev radijskih vsebin, prav tako pa tudi navedbo, da bo Radio Ognjišče neupravičeno ostal brez petih oddajnikov zaradi nove programske opreme agencije. V zvezi z merili pri določanju območij pokrivanja pa so pojasnili, da uporabljajo splošno uveljavljena merila oz. vrednosti.