c S
Na slovensko-indijskem poslovnem forumu o priložnostih za poglobitev sodelovanja 17.09.2019 07:28 Ljubljana, 16. septembra (STA) - Slovensko-indijski poslovni forum, ki ga je danes gostila GZS, je ponudil priložnosti za poglobitev in tkanje novih poslovnih vezi. Priložnosti je ogromno, med drugim v logistiki, infrastrukturi, avtomobilski industriji in turizmu. Da je priložnosti za gospodarstvo sodelovanje še veliko, sta izpostavila tudi predsednika obeh držav.

Slovenija je geostrateško umeščena na stičišču dveh zelo pomembnih evropskih prometnih koridorjev, jadransko-baltskega in mediteranskega, je uvodoma na forumu v Ljubljani poudarila generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sonja Šmuc.

Luka Koper je odlična vstopna točka za kakršenkoli azijski tovor, namenjen v srednjo in vzhodno Evropo. Pomorska pot do 300-milijonskega trga, ki vključuje Bavarsko, Avstrijo, Severno Italijo, Češko, Slovaško, Madžarsko, Zahodni Balkan in Slovenijo, je po njenih pojasnilih iz Indije preko koprske luke krajša za teden dni, kar pomeni tudi, da je bolj ekonomična in prijazna do okolja. Indijska delegacija bo priložnosti, ki jih ponuja Luka Koper, iskala tudi ob torkovem obisku pristanišča.

Ni pa logistika edino, kar Slovenija ponuja Indiji. "V Sloveniji besedo zeleno jemljemo zelo resno, okolje nam veliko pomeni. Enako velja tudi v Indiji, ki z velikimi projekti naslavlja to zahtevno vprašanje. Veseli nas, da je bila slovenska tehnologija zbiranja in obdelave podatkov, ki prispevajo k boljšemu čiščenju voda, s strani indijskih partnerjev prepoznana kot zanimiva za sodelovanje pri več milijard vrednem projektu indijske vlade Clean Ganga," je dejala Šmučeva.

Kot je še navedla, je blagovna menjava med državama lani presegla 360 milijonov evrov. Če se bo dosedanja dinamika trgovinske menjave nadaljevala, lahko v prihodnjih petih letih pričakujemo pol milijarde evrov skupne menjave. K temu oz. k zvišanju številk blagovne menjave naj bi pripomogel tudi danes podpisani memorandum o sodelovanju med GZS in indijsko zbornico ASSOCHAM.

Tudi predsednik ASSOCHAM Kishor Kumar Sharma je izpostavil, da imata državi številne priložnosti za poglobitev sodelovanja, zdaj pa da je pravi čas za to. Poleg Luke Koper indijski gost priložnosti vidi še v infrastrukturi, avtomobilski industriji, človeških virih, turizmu in tehnologiji. "Vidimo, da obstajajo zanimive priložnosti za sodelovanje, ki veliko obeta za obe strani," je še dodal.

Udeležence foruma sta nagovorila tudi predsednika obeh držav, Borut Pahor in Ram Nath Kovind.

Kot je poudaril Pahor, je Indija najštevilčnejša demokracija na svetu oz. država, v kateri vladajo demokracija, vladavina prava in spoštovanje človekovih pravic. To pa je za investicije in za poslovno sodelovanje velikanskega pomena. Sodelovanje, tako politično kot gospodarsko, je označil za zelo pomembno, dobrih odnosov si želi tudi v naprej. Slovenija, čeprav majhna, po njegovem zaradi svoje geografske lege in Luke Koper ponuja predvsem priložnost za vstop na trge držav jugovzhodne Evrope.

Indijski predsednik Kovind je medtem današnje pogovore med delegacijama ocenil kot priložnost za okrepitev blagovne menjave, ki je lani v medletni primerjavi narasla za več kot 30 odstotkov. Kot je dejal, ves potencial namreč še ni izkoriščen, zato je treba košarico medsebojne menjave še bolj izkoristiti, predvsem se mu zdi pomemben potencial, ki ga ima Luka Koper. Med področji, ki jih vidi kot prostor za krepitev, je med drugim naštel visoko tehnologijo, obrambo, okolje, energetiko in zagonska podjetja.

Slovenija in Indija sta lani izmenjali za 361,24 milijona evrov blaga, izvoz iz Slovenije je bil vreden 110,63 milijona evrov, medtem ko je bilo uvoženo indijsko blago vredno 250,61 milijona evrov. V prvih šestih mesecih letos sta državi izmenjali za 174,52 milijona evrov blaga, potem ko sta ga v enakem obdobju lani za 148,25 milijona evrov, Slovenija pa je več blaga uvozila kot izvozila - do konca junija je namreč v Indijo izvozila za 54,39 milijona evrov, od tam pa uvozila za 120,13 milijona evrov blaga.