c S
Na ZZZS bodo predstavili finančne projekcije poslovanja za obdobje 2019-2021 17.09.2019 07:36 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Na ZZZS bodo danes po seji upravnega odbora zavoda predstavili finančne projekcije poslovanja za obdobje 2019-2021. Zaradi ugodnih gospodarskih razmer bo imel ZZZS do konca leta predvidoma okoli 40 milijonov evrov več prihodkov od načrtovanega. A zaradi slabših gospodarskih obetov za prihodnost bo ta denar verjetno ostal neporabljen.

Prihodki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so letos višji zaradi ugodnih razmer na trgu ter posledično višjih prihodkov iz naslova prispevkov. Višji so tudi drugi prilivi po mednarodnih sporazumih in povračila stroškov za zdravila s strani farmacevtskih družb.

A na zavodu pričakujejo, da jim vlada ne bo dovolila porabo teh sredstev že v tem letu. Zato bodo nekatere letos opravljene storitve lahko plačali šele v prihodnjem letu, so pred kratkim pojasnili za STA.

Skupščina ZZZS je sicer že junija soglasno pozvala vlado in državni zbor k čim prejšnjemu sprejetju odloka, s katerim bi povišali dovoljeno porabo zavoda v letošnjem letu. A po četrtkovi objavi podatkov Umarja je jasno, da to ne bo mogoče uresničiti. Kot so za STA pojasnili na finančnem ministrstvu, ob nižjih napovedih in v luči zniževanja rasti izdatkov ne vidijo možnosti, da bi se zgornja meja izdatkov za ZZZS povišala.

Generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj s sodelavci bodo danes, neposredno po seji upravnega odbora, javnost seznanili z aktualnimi informacijami, predvsem s finančno projekcijo poslovanja zavoda za obdobje 2019-2021.