c S
Socialni partnerji danes o proračunu za leti 2020 in 2021 17.09.2019 07:39 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Socialni partnerji, združeni v Ekonomsko-socialnem svetu, imajo na dnevnem redu današnje seje predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti. Ta sicer še ni dokončno pripravljen, saj je vlada po objavi najnovejših gospodarskih napovedi proračunskim porabnikom naložila, naj nekoliko umirijo apetite. Kljub temu bo na voljo največ denarja doslej.

Zgornja meja skupnih dovoljenih odhodkov proračuna je v letu 2020 določena pri 10,450 milijarde evrov, kar je 290 milijonov evrov več kot letos in največ doslej. Številka za leto 2021 je še za pet milijonov evrov višja.

Potem ko je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) prejšnji teden znižal pričakovano gospodarsko rast Slovenije s 3,4 na 2,8 odstotka v letu 2019 ter s 3,1 na tri odstotke v letu 2020, je sklenila vlada znižati proračunske odhodke za skupaj 100 milijonov evrov. Vseeno bodo proračunski porabniki večinoma deležni več denarja, kot pa ga imajo na voljo letos.

O spremembi gospodarskih napovedi in navodilih ministrstvom, naj zmanjšajo načrtovano porabo, bo finančni minister Andrej Bertoncelj govoril na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta. Končni predlog proračuna za prihodnji dve leti naj bi sicer vlada predvidoma sprejela v četrtek.

Na dnevnem redu današnje seje je poleg tega še poročilo pogajalske skupine Ekonomsko-socialnega sveta za obravnavo predlogov sprememb davčne zakonodaje, katerih glavni cilj je razbremenitev stroškov dela. Glede na spomladi predstavljene predloge je medtem že prišlo do nekaj sprememb, in sicer bo razbremenitev pri dohodnini nekoliko manjša, stopnja davka od dohodkov pravnih oseb pa se v letu 2020 še ne bo zvišala, medtem ko zvišanje stopnje obdavčitve kapitalskih dobičkov ostaja.