c S
Septembra v Srbiji dva zaposlitvena sejma pod okriljem zavoda 16.09.2019 15:43 Ljubljana, 16. septembra (STA) - Zavod RS za zaposlovanje bo septembra v Srbiji organiziral dva zaposlitvena sejma, na katerih se bo predstavilo približno 30 slovenskih podjetij. Zainteresirani javnosti bodo na voljo tudi krajša predavanja, na katerih jim bodo predstavili delovne in življenjske pogoje v Sloveniji, so sporočili iz zavoda.

Na sejmih, ki bosta v Beogradu in Nišu, se bodo med drugim predstavili Krka, Lek, UKC Ljubljana, Revoz, Kolektor, Spar Slovenija in Poslovni sistem Mercator. Sodelujoča podjetja so pri zavodu letos objavila več kot 4500 prostih delovnih mest, kar po navedbah zavoda kaže na velik interes in potrebe po zaposlovanju v določenih gospodarskih dejavnostih.

Zaposlitveni sejem bo priložnost, da se srečajo delodajalci iz Slovenije in iskalci zaposlitve iz Srbije ter se tako neposredno medsebojno povežejo. Iskalcem zaposlitve bodo na voljo tudi vse razpoložljive informacije, povezane z delom in zaposlovanjem tujcev, še posebej glede izvajanja sporazuma s Srbijo.

S septembrom je namreč začel veljati sporazum med Slovenijo in Srbijo o zaposlovanju srbskih državljanov v Sloveniji, ki med drugim določa pogoje in obseg njihovega zaposlovanja. Po sporazumu se lahko v Sloveniji zaposlujejo samo tisti državljani Srbije, ki so prijavljeni v evidenci brezposelnih v Srbiji. Izjeme so pri zaposlovanju visoko strokovnih delavcev, ki jih delodajalci želijo zaposliti in jih za to delo tudi primerno plačati.

Letno število sprejetih delavcev na podlagi stanja in gibanj na trgu dela ter izraženih potreb delodajalcev določi ministrstvo za delo. Skladno s sporazumom lahko delavec dobi dovoljenje za tri leta. Delodajalec mora z njim skleniti pogodbo o zaposlitvi za najmanj eno leto.

Lani je zavod izdal skoraj 10.000 soglasij za zaposlitev in delovnih dovoljenj za zaposlitev srbskih državljanov, kar predstavlja četrtino vseh izdanih dovoljenj in soglasij. Največ se jih je zaposlilo v dejavnosti prometa in skladiščenja, gradbeništva ter v predelovalnih dejavnostih.

Letos so slovenski delodajalci najpogosteje povpraševali po delavcih za preprosta dela v predelovalni dejavnosti, čistilcih, strežnikih, voznikih težkih tovornjakov, zidarjih, natakarjih, prodajalcih in varilcih.