c S

Kmalu tretji razpis za evropsko financiranje brezplačnega dostopa do spleta

16.09.2019 14:39 Bruselj, 16. septembra (STA) - Evropska komisija bo v četrtek objavila tretji razpis v okviru pobude WiFi4EU za vzpostavitev brezplačnih javnih dostopnih točk do brezžičnega interneta. Občine ali skupine občin iz EU, Norveške ali Islandije se lahko potegujejo za 1780 bonov v vrednosti po 15.000 evrov, ki jih bodo uporabile za vzpostavitev brezplačnega omrežja v javnih prostorih.

Financiranje v višini 15.000 evrov na občino bo namenjeno izgradnji omrežij, ki se ne prekrivajo z že obstoječimi zasebnimi ali javnimi brezplačnimi storitvami brezžičnega interneta primerljive kakovosti na istih javnih mestih. Prijavijo se lahko občine, ki so registrirane na portalu wifi4eu.eu. Razpis bo odprt od četrtka od 13. ure do petka do 17. ure.

Prednost pri izboru bodo imele občine, ki se bodo na razpis prijavile prej, kljub temu pa bodo poskrbeli tudi za uravnoteženo geografsko razporeditev med članicami. Gre za tretjega od štirih razpisov, ki bodo objavljeni do leta 2020.

Na drugem razpisu, objavljenem aprila, je sredstva prejelo 3400 občin, med njimi številne slovenske.

Pobuda WiFi4EU bo po ocenah komisije pripomogla k uresničevanju vizije, da bodo vse evropske vasi in mesta do leta 2020 v glavnih prostorih javnega življenja imeli prosto dostopno internetno povezavo.

Občine, ki bodo prejele 15.000 evrov evropskega denarja, bodo morale dokazati, da so dostopne točke za brezžični javni internet s pomočjo tega denarja res vzpostavile, in točke nato tudi vzdrževati najmanj tri leta.