c S
Nemški finančni minister proti negativnim obrestnim meram za varčevalne račune 16.09.2019 14:38 Frankfurt, 16. septembra (STA) - Nemške banke ne bi smele uvesti negativnih obrestnih mer za sredstva na varčevalnih računih fizičnih oseb z relativno skromnimi prihranki, je v intervjuju za časnik Bild dejal nemški finančni minister Olaf Scholz. Poudaril je, da večina pogodb o vodenju računov takšnega samovoljnega ukrepa niti ne bi dovoljevala.

"Vodstvom bank sem zelo jasno povedal, da bi bilo uvajanje negativnih obrestnih mer za milijone varčevalcev precej slaba ideja," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Scholz. Dodal je, da bi morali varčevalcem s skupnimi močmi zagotoviti enakopravno obravnavo.

Scholzevi komentarji sledijo odločitvi Evropske centralne banke (ECB), ki je minuli teden še znižala obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti bank. Ključno obrestno mero v območju evra je svet ECB ohranil pri nič odstotka.

Minister je poudaril, da ne more zagotoviti, da banke negativne obrestne mere ne bodo prevalile na stranke, je pa jasno izrazil svoje nasprotovanje takšnemu početju. "Verjamem, da so to vsi jasno razumeli. Poleg tega pa tako ali tako obstajajo pravne ovire. Večina obstoječih pogodb takšnega ravnanja ne bi dovolila," je še poudaril.