c S
Skupina Helios lani povečala prihodke od prodaje 16.09.2019 10:27 Domžale, 16. septembra (STA) - Skupina Helios je lani ustvarila 401,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot predlani. Kot so pojasnili za STA, so se lani soočili z zahtevnimi tržnimi razmerami, med drugim zaradi vplivov mednarodnih trgovinskih sankcij. Čisti dobiček je dosegel dobrih 16 milijonov evrov.

Kot so za STA pojasnili v Heliosu, je bilo makroekonomsko okolje na trgih EU in Skupnosti neodvisnih držav v prvi polovici lanskega leta precej stabilno, od začetka poletja pa so bili priča poslabšanju razmer na nekaterih trgih, ki ga pripisujejo vplivu mednarodnih trgovinskih sankcij in devalvacije valut.

"V prihodnjem obdobju pričakujemo nadaljnji upad gospodarske rasti in padec rasti prodaje - še zlasti v segmentu industrijskih premazov zaradi njihove uporabe v različnih industrijskih panogah po vsej Evropi," so zapisali.

Skupina je lani velik del sredstev namenila obširnim naložbam v modernizacijo in povečanje proizvodnih obratov. Ena izmed najpomembnejših lani dokončanih naložb je po njihovih navedbah reaktorski sistem za proizvodnjo najbolj dovršenih smol na vodni osnovi, ki bo nadomestil stari reaktor za smole na osnovi organskih topil. Vrednost naložbe je znašala več kot tri milijone evrov.

V Nemčiji so zaključili z 2,2 milijona evrov vredno premestitvijo tovarne Rembrandtin Powder Coating na novo lokacijo. Večje naložbe v izboljšave proizvodnih linij so izvedli tudi v svojih podjetjih v Italiji in Avstriji.

Velik del sredstev so namenili tudi naložbam v okoljevarstvene projekte ter obširnim naložbam v projekte za zagotavljanje zdravja in varnosti pri delu. Kot so poudarili, so lani za naložbe namenili daleč največ sredstev doslej - njihova skupna vrednost je dosegla skoraj 18 milijonov evrov.

Skupina je konec lanskega leta zaposlovala nekaj manj kot 2100 ljudi.