c S
Napadi na savdsko rafinerijo podražili nafto 16.09.2019 09:37 Singapur, 16. septembra (STA) - Cene nafte so se danes v prvih minutah trgovanja močno zvišale, pridobile so kar 20 odstotkov na vrednosti, nato pa so padle in se stabilizirale. Razlog za poskok cen so sobotni napadi na največjo rafinerijo nafte v Savdski Arabiji, zaradi katerih se je po podatkih Rijada skoraj prepolovila proizvodnja nafte v državi.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte je bilo treba opoldne po azijskem času odšteti 66,82 dolarja, kar je 6,60 dolarja oziroma skoraj 11 odstotkov več kot ob koncu petkovega trgovanja. To je tudi najvišja cena te nafte od sredine julija.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je nafte brent uvodoma podražila kar za 12 dolarjev oziroma za skoraj 20 odstotkov, kar je bil največji skok cene od leta 1988.

Teksaška nafta je dražja za 10 odstotkov oziroma za 5,34 dolarja, za sod pa je treba odšteti 60,19 dolarja. Tudi ameriška nafta je uvodoma zabeležila močnejši skok, in sicer se je podražila za več kot osem dolarjev oziroma za 15 odstotkov.

V Savdski Arabiji sta bili v soboto tarči napada z brezpilotnimi letali dve pomembni nahajališči nafte državnega podjetja Aramco na vzhodu države, pri tem pa tudi največja rafinerija nafte na svetu Abkaik. Oba napada sta zanetila požar, ki pa so ga kmalu spravili pod nadzor.

Odgovornost za napade so prevzeli hutijski uporniki v Jemnu, ZDA pa so za napade okrivile Iran. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer v nedeljo sporočil, da bodo ZDA sprostile domače naftne rezerve, če bo to potrebno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trump je sicer po nedeljski seji sveta za nacionalno varnost tudi tvitnil, da imajo ZDA "napet in napolnjen" odgovor na sobotni napad na naftna objekta v Savdski Arabiji in razlog, da verjamejo, da vedo, kdo stoji za napadom.