c S
Na okrogli mizi za korenitejše spremembe pokojninske zakonodaje 14.09.2019 07:56 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Predlagane spremembe pokojninske zakonodaje, ki predvidevajo zvišanje odmernega odstotka, so morda lahko všečne, so ugotavljali sogovorniki na okrogli mizi seniorskih organizacij SDS, NSi in SLS. So pa opozorili na potrebo po korenitejših ukrepih za dolgoročno vzdržnost pokojninske blagajne.

Predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je pripravilo pristojno ministrstvo, med drugim predvideva enotno odmerno lestvico za izračun pokojninske osnove tako za moške kot za ženske, ki je odvisna od dopolnjene pokojninske dobe in nič več hkrati tudi od spola. Odmerna lestvica po navedbah iz predloga predstavlja nadaljevanje izenačevanja zavarovancev v okviru pokojninskega zavarovanja ne glede na spol. Pri moških bi se odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe do 2025 zvišal na 63,5 odstotka, medtem ko za ženske tak odmerni odstotek že velja.

Direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež je drevi ocenil, da so predlagane spremembe glede zvišanja odmernega odstotka dokaj všečne, strinja se tudi s prehodnim obdobjem šestih let. Prehiter preskok na 63,5 odstotka bi namreč za pokojninsko blagajno pomenil prevelik zalogaj.

Pogreša pa nekatere rešitve na področju ureditve dvojnega statusa, kjer bi pričakoval podrobnejšo opredelitev vloge delodajalca pri možnosti nadaljnjega dela ob izpolnjevanju pogojev za upokojitev. Nasploh je predlagano zakonodajo ocenil za pozitivno, meni pa, da bi moralo ministrstvo za delo biti še nekoliko bolj pogumno, saj brez zvišanja starostne meje in podaljšanja delovne dobe pokojninska blagajna dolgoročno ne bo vzdržna.

Z njim se je strinjal član strokovnega sveta pri SLS Andrej Umek. Kot je opozoril, se demografska slika Slovenije bistveno spreminja, prav tako življenjska doba. Predlagane spremembe zakonodaje tako po njegovi oceni ne zajemajo bistva problema, pač pa odpravljajo manjše pomanjkljivosti.

Kot enega bistvenih elementov normalne pokojninske blagajne je Umek izpostavil tudi možnost, da imajo mladi gladek prehod iz izobraževanja na trg dela. S tem tudi sami postanejo vključeni v družbo in postanejo solidarni, je pojasnil.

Še bolj kritična do predlaganih sprememb je bila evropska poslanka SDS Romana Tomc (EPP). Pokojninski sistem bi moral po njenem mnenju zasledovati dva cilja, in sicer dostojne pokojnine in finančno vzdržnost. V Sloveniji dostojnih pokojnin ni, izboljšuje se jih le občasno in s parcialnimi ukrepi, ki povzročajo še dodatne razpoke v sistemu. Prav tako ni vzdržen, saj prispevki ne pokrijejo izdatkov za pokojnine in vsako leto zmanjka približno milijardo evrov, je povedala.

Kritična je bila tudi do predvidenega prehodnega obdobja za povišanja odmernega odstotka. Finančni učinki predlaganih sprememb bodo namreč vidni šele čez pet ali šest let. Takrat bodo po njenih besedah "enormni", z njimi pa se bo morala spoprijeti vlada v drugi sestavi.

Z aktivnostmi vlade na področju pokojnin ni povsem zadovoljen niti predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik. Med drugim je opomnil, da je bilo v koalicijski sporazum zapisanega marsikaj iz memoranduma, ki ga je pred zadnjimi volitvami v DZ pripravila zveza, vendar pa "realizacija šepa".

Sušnik je izpostavil zlasti zaostanek rasti pokojnin za rastjo plač. Opozoril pa je tudi na možnost ponovnega ohlajanja gospodarstva na Zahodu. "Če se na tem območju gospodarstvo ohladi, smo ohlajeni tudi mi," je bil slikovit Sušnik. Zato je po njegovih besedah prav, da v času, ko je to še mogoče, poskrbijo za ureditev, ki bo zagotavljala dostojne pokojnine.

Sodelujoči na okrogli mizi so spregovorili tudi o vseh izdatkih, ki se poleg pokojnin še izplačujejo iz pokojninske blagajne oziroma "navlaki", kot se je izrazil Igor Klinar iz NSi. Zavzeli so se za njeno očiščenje.