c S
Za uvedbo novosti pri plačilih prek spleta še nekaj časa 15.09.2019 19:48 Ljubljana, 14. septembra (STA) - Za plačila prek spleta se je končalo prehodno obdobje za uvedbo tehničnih standardov za močno preverjanje pristnosti uporabnika plačilnih storitev po prenovljeni evropski direktivi. Banka Slovenije se je pri uvedbi teh novosti po zgledu pristojnih organov držav EU odločila za prehodno obdobje.

Prepoznava pristnosti plačnika sedaj temelji na preverbi enega elementa. Odslej bi morala temeljiti na dveh ali več elementih, ki spadajo v kategorije znanja, lastništva in neločljive povezanosti lastnosti z nosilcem.

Ker večina slovenskih ponudnikov plačilnih storitev avtentičnost trenutno preverja samo z enim takim elementom in je implementacija nove rešitve lahko kompleksna, se je Banka Slovenije odločila za prehodno obdobje. Kdaj bo preverba z najmanj dvema elementoma obvezna, bo znano do konca leta.

Danes pa se je uveljavila nova oblika plačilne storitve, imenovana storitev odreditve plačil. To pri spletnem plačilu pomeni, da ne bo več potrebna uporaba plačilne kartice ali položnice, ampak bo denimo spletni trgovec, če bo ponudnik te storitve, po predhodnem soglasju in avtentikaciji plačnika lahko sam dostopal do njegovega računa in odredil plačilo.

Druga novost je zagotavljanje informacij o računih. Nad podatki o komitentih ne bodo več bdele le banke, saj bodo morale podatke, če bo komitent s tem soglašal, deliti s tretjimi ponudniki. Podatki o vseh bančnih računih posameznika bodo s tem lahko zbrani na enem mestu.