c S
Skupina GMT letos z več kot 100 milijoni prihodkov 15.09.2019 18:46 Murska Sobota, 14. septembra (STA) - Skupina GMT iz Murske Sobote bo letos presegla 100 milijonov evrov prihodkov. Ob povprečni 10-odstotni letni rasti ter s prevzemi družb I. S. T. Avtodeli in avstrijske AR Regnemer tako utrjuje vlogo vodilnega trgovca z mazivi in avtomobilskimi rezervnimi deli v regiji.

Cilj, to je presežek 100 milijonov evrov, so pri GMT, trgovcu z rezervnimi deli, dodatno opremo in mazivi za motorna vozila, napovedali predlani, ko so ob 25-letnici odprli logistični center, vreden osem milijonov evrov.

Danes ta posluje s polno zmogljivostjo, v njem so zaposlili 40 ljudi, povečali ponudbo in pridobili vodilne dobavitelje maziv in rezervnih avtomobilskih delov na avtomobilskem trgu. Kot so sporočili iz podjetja, načrtujejo širitev centra z zdajšnjih 12.000 za dodatnih 3000 kvadratnih metrov.

Velik delež pri poslovanju pomenita tudi oba uspešna prevzema. Lani je GMT prevzel 100-odstotni lastniški delež podjetja AR Regnemer v avstrijskem Gradcu z več kot 30-letno tradicijo, 30 zaposlenimi in sedmimi milijoni prihodkov v letu 2018.

To predstavlja odlično odskočno desko za preboj na avstrijski trg, kjer ima skupina možnost povečati prihodke vsaj na 20 milijonov letno, pojasnjujejo v podjetju. Graška podružnica še naprej deluje kot samostojna pravna oseba in počasi prevzema filozofijo poslovanja skupine ob konsolidaciji prodajnega programa ter izkoriščanju prodajnih in nabavnih sinergij znotraj podjetja.

Letos jim je agencija za varstvo konkurence izdala tudi soglasje za prevzem podjetja I. S. T. Avtodeli iz Ljubljane, s čimer je GMT dobil 18 novih prodajaln v Sloveniji, hkrati pa prodajni program razširil tudi na kmetijstvo, kjer do zdaj ni deloval. Tudi I. S. T. še naprej posluje kot samostojna pravna oseba, 68 zaposlenih je leta 2018 ustvarilo nekaj čez 12 milijonov evrov prometa.

V skupini je več kot 450 zaposlenih, ki delajo v 57 poslovalnicah v Sloveniji, 17 poslovalnicah na Hrvaškem ter na sedežih podjetij v Avstriji, Srbiji in Bolgariji.

Kot vsako leto v septembru bo GMT danes pripravil druženje z dobavitelji, kupci in zaposlenimi. Ob logističnem centru se bo zbralo prek 2500 povabljenih iz celotne regije.

Glavni dogodek prireditve bo otvoritev avtomobilske akademije, neformalne izobraževalne ustanove, kjer bodo skrbeli za tehnično izpopolnjevanje mehanikov po konceptih in pravilih, ki jih že dolgo predpisujejo izdelovalci avtomobilov znotraj mrež pooblaščenih servisov.

Na akademiji bo letno več kot 30 izobraževalnih dogodkov, udeležilo se jih bo blizu 1000 udeležencev, predvsem mehanikov, so še sporočili iz podjetja.