c S
Poletna sezona v zdraviliščih uspešna do zelo uspešna 16.09.2019 07:11 Celje, 15. septembra (STA) - V slovenskih naravnih zdraviliščih poletno sezono ocenjujejo za uspešno do zelo uspešno. Od začetka leta se povečuje delež tujih gostov, največ iz bližnjih evropskih trgov, medtem ko domači gostje ostajajo na enakih številkah kot doslej. Za letošnjo poletno sezono pa je bilo značilno povečanje števila rezervacij v zadnjem hipu.

Kot je za STA povedal direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer, jim je v poletnih mesecih kot tudi v obdobju prvih osmih mesecev uspelo zadržati število domačih gostov na enakih številkah kot doslej. Obisk tujih gostov je medtem porasel za tri odstotke, število njihovih prenočitev pa za 1,1 odstotka.

Največ tujih gostov je bilo med poletno sezono iz evropskih destinacij. Zelo so zadovoljni s številom prenočitev avstrijskih gostov, ki je poraslo za dva odstotka. Sledijo gosti iz Nemčije, Nizozemske, Hrvaške in Srbije. Gostov iz Italije avgusta niti ni bilo toliko, kot so pričakovali.

Tudi v letošnji sezoni so imela zdravilišča nekaj nadpovprečnih indeksov rasti pri prenočitvah, kjer velja izpostaviti izraelski trg z 25-odstotno rastjo števila prenočitev. Število prenočitev čeških gostov je poraslo za 24 odstotkov, poljskih pa za 18 odstotkov, je dejal Altbauer.

Število prenočitev v prvih osmih mesecih je ostalo praktično na lanskih številkah, kar sicer pričakovano napoveduje umiritev obdobja velikih rasti, vseeno pa razveseljuje dejstvo, da praktično iz vseh zdravilišč poročajo o rasti prihodkov, in sicer za od 1,6 do šest odstotkov.

Izstopajo pa poslovni rezultati Term Olimia, ki so v prvih šestih mesecih ustvarile kar 19 odstotkov več prihodkov kot pred letom dni in celo neverjetnih 61 odstotkov več dobička kot v enakem obdobju lani. To po Altbauerjevi oceni nedvomno nakazuje na nujnost vlaganj in posodobitev, saj je prav družba Terme Olimia v zadnjih dveh letih namenila največ sredstev v investicije za prenovo svojih zmogljivosti, predvsem bazenskih.

O številnih naložbah pa poročajo tudi iz drugih zdravilišč, kar zdraviliško skupnost navdaja z optimizmom v pričakovanjih do konca leta, saj ocenjujejo, da bodo z dobrimi finančnimi rezultati lahko turistično leto 2019 v slovenskih naravnih zdraviliščih, ki trenutno pripravljajo jesensko-zimske programe, označili kot zelo uspešno.

Altbauer je še poudaril, da so z jesenjo obrnili nov poletni list tudi v slovenskih naravnih zdraviliščih, saj so družine z otroki v obdobju do krompirjevih počitnic zamenjali pari in predvsem predstavniki srebrne generacije.