c S
DEM ob polletju nekoliko zaostajajo za načrtovano proizvodnjo 16.09.2019 07:11 Maribor, 15. septembra (STA) - Dravske elektrarne Maribor (DEM) v prvi polovici letošnjega leta zaradi nekoliko slabše hidrologije od pričakovane rahlo zaostajajo za načrtovano proizvodnjo. Kot so za STA pojasnili v podjetju, bi ob nadaljevanju sedanjega trenda dosegli 90 odstotkov tistega, kas so načrtovali. Kljub temu podjetje nadaljuje lanski trend in posluje dobičkonosno.

Polletni rezultati kažejo, da so v DEM v prvem polletju letos ustvarili za skoraj 32,4 milijona evrov prihodkov, pod črto pa za zdaj beležijo nekaj manj kot 4,2 milijona evrov čistega dobička.

"Ker je v zadnjih letih dokaj običajno, da so jesenski meseci glede vodnatosti nad dolgoletnim povprečjem, obstaja verjetnost, da bo odstotek realizacije ob koncu leta nekoliko višji," so še povedali v energetskem podjetju, ki je del skupine HSE in zaposluje okoli 240 ljudi.

Omenjenemu holdingu je družba, ki upravlja z osmimi hidroelektrarnami na Dravi, tremi malimi hidroelektrarnami in štirimi sončnimi elektrarnami, že lani prinesla 8,3 milijona evrov čistega dobička, okoli 600.000 evrov več kot leto prej. Kot je vidno iz letnega poročila, objavljenega na spletni strani Ajpesa, so lani ustvarili 60,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, skoraj osem odstotkov več kot leta 2017.

V letu 2018 so proizvedli 2929 gigavatnih ur električne energije, s čimer so proizvodnjo glede na leto prej povečali kar za četrtino. Direktor družbe Andrej Tumpej to v poročilu pripisuje ugodni hidrologiji v prvi polovici leta, ki je bila občutno nad načrtovano, in zaradi katere rezultata ni mogla ogroziti niti podpovprečna hidrologija v drugem polletju.

"Sredi julija je bilo, kot da bi nekdo zaprl "alpsko pipo". Konec oktobra je vreme spet pokazalo zobe, a k sreči manj grozeče kot pred šestimi leti. Najvišji pretoki so bili okoli 1750 kubičnih metrov na sekundo. So pa vetrolomi v Avstriji povzročili, da so po reki začele potovati ogromne količine naplavin, ki smo jih odstranjevali več kot mesec dni," lanske razmere razloži Tumpej in dodal, da so kljub temu načrtovano proizvodnji dosegli 5. decembra in jo ob koncu leta presegli za pet odstotkov, kar je tretji najboljši izkupiček v zadnjem desetletju.

Znatno več so lani v DEM namenili tudi za investicije, saj je bila skupna vsota v višini dobrih osem milijonov evrov kar za 55 odstotkov višja kot leta 2017. Večino denarja so namenili za nujne naložbe v varno in zanesljivo proizvodnjo električne energije.

Med večjimi investicijami v naslednjem obdobju v družbi načrtujejo temeljito prenovo hidroelektrarne Formin, s 40 leti najmlajše na slovenskem delu Drave. Kot zadnjo v verigi svojih elektrarn jo bodo prenavljali v naslednjem desetletju, še pred tem pa so se lotili prenove jezu Markovci. Letos so tako vzpostavili primerne pogoje za izvedbo del in dogradili most preko jezu, s čimer so zagotovili, da bo v času del promet preko jezu za lokalno prebivalstvo potekal nemoteno.

Ob tem so nadaljevali z intenzivnim urejanjem brežin in čiščenjem Ptujskega jezera, akumulacijskega bazena pred hidroelektrarno Formin, ki velja za največje slovensko umetno jezero.