c S
Sindikati socialnovarstvenih zavodov opozarjajo na kadrovsko podhranjenost v dejavnosti in napovedujejo stavkovne aktivnosti 13.09.2019 15:53 Ljubljana/Šempeter pri Gorici, 13. septembra (STA) - Konferenca sindikatov socialnovarstvenih zavodov, članica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije se je na četrtkovi seji opredelila do nekaterih aktualnih tem in predlogov v zdravstvu. Med drugim so opozorili na kadrovsko podhranjenost v socialnovarstvenih zavodih, zaradi česar bodo začeli s stavkovnimi aktivnostmi.

Ob kadrovski podhranjenosti v socialnovarstvenih zavodih so člani konference opozorili tudi na neizplačevanje dodatka za delo z dementnimi osebami. "Zaradi slednjega bo sindikat zdravstva in socialnega varstva začel s sindikalnimi aktivnostmi, ki jih bo po potrebi tudi zaostroval," so sklenili.

V okviru obravnave predlogov normativov v zdravstveni negi in rehabilitaciji v socialnih zavodih, ki obravnavajo odraslo populacijo, in so ga pripravila strokovna združenja, so se dotaknili tudi prenovljenega dokumenta o kompetencah v zdravstveni negi. Pri tem so ocenili, da dokument ne more biti primerna podlaga za pripravo standardov in normativov, ker bi to prineslo težave v praksi. Kakšne bi bile težave, v sicer kratkem sporočilu za javnost niso navedli.

Dokument o poklicnih kompetencah in aktivnostih izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege je bil v zadnjem času deležen več očitkov. V Koordinaciji zdravniških organizacij so med drugim izrazili pričakovanje, da ga bo ministrstvo odpravilo, saj da vodi v kaos in onemogoča organizacijo dela. Med drugim naj bi določal, da srednja medicinska sestra ne more več izvajati določenih aktivnosti.

Na ministrstvu so se na kritike odzvali z oblikovanjem delovne skupine, ki bo pripravila predlog morebitnih dopolnitev dokumenta. Obenem so zagotovili, da pozorno spremljajo implementacijo dokumenta na terenu.