c S
DZ na septembrski seji o izbrisih v bankah in strategiji nacionalne varnosti 13.09.2019 15:27 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Državni zbor se bo na prvi redni seji po parlamentarnih počitnicah, ki se bo začela 23. septembra, lotil zakona za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v sanaciji bank. Poslanci bodo imeli na mizi tudi resolucijo o strategiji nacionalne varnosti, razpravljali pa bodo še o problematiki zagotavljanja pitne vode na območju rižanskega vodovoda.

Kolegij predsednika DZ je namreč danes določil dnevni red septembrskega plenarnega zasedanja. Nanj je uvrstil predlog zakona za zagotovitev učinkovitega sodnega varstva po izbrisih v sanaciji bank. Zakon, ki sledi odločbi ustavnega sodišča o sanaciji bank konec leta 2013, je vlada pripravila že aprila, a se je ob nekaterih glasnih kritikah, številnih dopolnilih in novih grožnjah z ustavno presojo njegova obravnava zavlekla.

Predlog je sedaj vendarle prestal odločanje na matičnem odboru, pri čemer je ta sprejel številna dopolnila, ki jih bo po napovedih članov odbora na plenarni seji DZ nadgradil v smeri čim manjšega tveganja za neustavnost katere od rešitev. Člani odbora pa še vedno niso razrešili dileme, ali naj, kot je predlagalo ministrstvo za finance, morebitno dosojene odškodnine plača Banka Slovenije. Ta skupaj z Evropsko centralno banko temu odločno nasprotuje.

Poslanci bodo imeli na mizi rudi resolucijo o strategiji nacionalne varnosti, ki je sicer obravnavo na seji matičnega odbora prestala s tesno večino. Gre za krovni dokument, na katerem bi lahko temeljili ostali predpisi s področja nacionalne varnosti. Cilj resolucije je doseči čim večjo stopnjo nacionalne varnosti, pri čemer dokument naslavlja zelo različne vire ogrožanja, tudi sodobne kibernetske in hibridne grožnje.

V predlogu pa ni več predvidene dodelitve dodatnih pooblastil Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), ki je naletela na številne kritike. Na predlog SDS so namreč to določbo iz predloga umaknili.

Na redni septembrski seji bodo poslanci opravili tudi razpravo o odgovoru ministra za okolje in prostor Simona Zajca na poslansko vprašanje Branka Simonoviča (DeSUS) v zvezi z zagotavljanjem ustavne pravice do pitne vode za prebivalce na območju rižanskega vodovoda. Simonovič je poslansko vprašanje Zajcu zastavil na julijski seji, ob oceni, da je vodooskrba na obalnem območju zelo problematična, pa je predlagal razpravo o njegovem odgovoru. Takšen sklep je podprlo 44 poslancev, proti jih je glasovalo 35.

Poslanci se bodo lotili še dopolnitev stanovanjskega zakona, s katerim želi državni svet etažnim lastnikom olajšati sprejem odločitev o gradbenih delih in izboljšavah v večstanovanjskih stavbah, kadar gre za odpravo arhitektonskih ovir. Predlog ima široko podporo, tako kot tudi novela zakona o skupnosti študentov, ki uvaja nadzor nad zakonitostjo in porabo denarja Študentske organizacije Slovenije.

Na seji je pričakovati tudi podporo noveli zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki slepim in slabovidnim omogoča dostop do avtorsko varovanih del. Poslanci bodo imeli na mizi tudi predlog novele zakona o DDV, ki med drugim uveljavlja možnost uporabe znižane stopnje DDV na elektronske publikacije.

Predlog Levice za neodplačen prenos nepremičnin z DUTB na Stanovanjski sklad RS na matičnem delovnem telesu ni naletel na podporo, tako da se bodo poslanci na plenarni seji le seznanili, da je zakonodajni postopek končan.

Na septembrski seji pa ne bo novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki predvideva ukinitev dodatka na delovno aktivnost, saj se je njegova obravnava zaustavila na matičnem odboru. Poslanci Levice so namreč želeli vladne načrte preprečiti z dopolnilom, a člani odbora o tem še niso glasovali, saj so na predlog Levice to točko dnevnega reda prekinili.