c S
Ponovni predlog za določitev najnižje invalidske pokojnine na 392,75 evra 13.09.2019 14:32 Ljubljana, 13. septembra (STA) - V SDS menijo, da bi morala najnižja invalidska pokojnina znašati vsaj toliko kot osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarna socialna pomoč za eno osebo. S tem namenom so danes v zakonodajni postopek ponovno vložili predlog spremembe pokojninskega zakona, po katerem minimalna invalidska pokojnina ne bi mogla znašati manj kot 392,75 evra.

V poslanski skupini SDS predlagajo določitev najnižje možne pokojnine za invalidsko upokojene v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka, kot je določen z zakonom o socialnih prejemkih. Predlog se nanaša na vse invalidske pokojnine, ne glede na kategorijo invalidnosti in razloge za invalidnost, ki so kot pogoj za invalidsko upokojitev določeni po veljavni zakonodaji.

Kot opozarjajo v poslanski skupini, povprečna invalidska pokojnina v Sloveniji znaša 495 evrov, kar pomeni, da je relativni delež tistih, ki prejemajo invalidsko pokojnino pod 392,75 evra, kot znaša osnovni znesek minimalnega osebnega dohodka, bistveno višji pri invalidskih upokojencih kot pa pri ostalih upokojencih.

Dvig minimalne možne invalidske pokojnine, kot se predlaga s spremembo zakona, bi pomenil spodnjo mejo, ki ni odvisna od drugih določb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ali drugih zakonov, pod katero se invalidska pokojnina ne more odmeriti.

"Glede na to, da je osnovni znesek minimalnega osebnega dohodka tisti znesek, ki je določen kot minimum za preživetje ene osebe, menimo, da bi morala biti tudi pokojnina določena najmanj v tej višini, še posebej v primerih, ko gre za invalidske upokojitve, saj gre za osebe, ki si ne morejo preskrbeti drugega vira dohodkov oziroma so z delno zmožnostjo za delo zelo težko zaposljive," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po podatkih SDS je invalidskih upokojencev, ki imajo invalidsko pokojnino nižjo od 392 evrov, okoli 10.000. Večina tistih, ki so delno zmožni za delo, pa si ustrezne zaposlitve ne more najti, saj so težko zaposljiv kader, še opozarjajo.

V poslanski skupini SDS še menijo, da bi se morala invalidskim upokojencem zagotoviti vsaj približno sprejemljiva pokojnina, ne da bi morali izpolnjevati pogoje za varstveni dodatek in ga potem delno vračati iz svoje dediščine, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Tak predlog so v poslanski skupini v parlamentarni postopek vložili že spomladi, a je vladna koalicija takrat glasovala proti.